Política 10/12/2020

Meritxell Budó, la consellera de Salut d'Oriol Mitjà

L'epidemiòleg participa en un diàleg de primàries de JxCat amb la portaveu del Govern

Núria Orriols
3 min
Meritxell Budó, la consellera de Salut d'Oriol Mitjà

BarcelonaOriol Mitjà és l'epidemiòleg més mediàtic de Catalunya. Va capitalitzar l'atenció mediàtica a l'inici de la pandèmia perquè era un dels pocs que advertia dels perills del coronavirus un cop es va suspendre el Mobile World Congress a Barcelona, però a partir de la segona onada, a l'estiu, ha sigut protagonista per la crítica directa a la conselleria de Salut pilotada per Alba Vergés (ERC). Aquest dijous ha tornat a deixar clar que no comparteix l'estratègia dels departaments d'Esquerra a l'hora d'abordar la pandèmia i no s'ha amagat de qui seria la seva consellera de Salut predilecta: Meritxell Budó (JxCat).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ets la consellera perfecta", ha dit l'epidemiòleg en un acte a Instagram per les primàries de JxCat, en què Meritxell Budó es presenta com a candidata per ser en un dels llocs de sortida de Barcelona. "Et vull a tu a Salut", ha continuat, mostrant una sintonia mai vista en públic fins ara amb la titular de Presidència, a qui ha elogiat com la persona del Govern "més valenta i més activa" a l'hora de donar "suport al ciutadà de Catalunya" durant la pandèmia. Malgrat aquest acostament, ha insistit en desmarcar-se de Junts per Catalunya –"No en soc simpatitzant", ha dit– i ha assegurat, fins i tot, que ell és "més d'esquerres" que "Esquerra Republicana de Catalunya".

Aquesta empatia no la té, ni molt menys, amb Alba Vergés i Chakir el Homrani, a qui l'epidemiòleg ha tornat a criticar amb duresa: des de la gestió de les residències fins a la falta de tests ràpids a les farmàcies (que atribueix a la falta de "voluntat política" de Salut), passant per la falta d'una "estratègia activa per anar a buscar el virus" testejant tota la població. Per a Mitjà, el problema és que el departament d'Alba Vergés tracta amb "paternalisme" la ciutadania i descarta mesures com els tests ràpids perquè creu que la gent es relaxarà. "Sí", ha dit la consellera Budó, donant-li la raó malgrat compartir Govern amb Vergés i apostant pels tests d'antígens per afrontar els àpats de Nadal. "Ens posarem mascareta, ventilarem, però si, a més, portéssim un test d'antígens, aniríem amb més seguretat", ha conclòs la portaveu, malgrat que en els últims dies Salut ha desaconsellat aquesta solució.

Els elogis no només han anat de Mitjà a la consellera de Presidència, sinó que Budó també els hi ha retornat: a parer seu, el Govern ha acabat aplicant totes les mesures que deia Oriol Mitjà, però tard. Massa tard. I ha fet “autocrítica”, o més ben dit, crítica al departament de Salut, pilotat per Esquerra, per no promoure més l’aplicació Radar Covid, que ajudaria en el rastreig de contactes. “No es creu en aquest tipus d’eines”, ha confessat.

La precampanya

La consellera de Presidència no ha sigut l’única que ha protagonitzat un diàleg aquesta setmana en el marc de les primàries de Junts, sinó que també ho ha fet la portaveu del partit, Elsa Artadi, aquesta tarda amb l’economista Xavier Sala i Martín i ahir dimecres amb el doctor Bonaventura Clotet. O altres candidats que han optat pels debats entre ells, com Josep Rius amb Joan Canadell o Jaume Alonso Cuevillas i Pilar Calvo amb l’expresident Quim Torra. En total hi ha 127 persones que s’han presentat a la segona ronda de primàries de Junts per tal de situar-se en els llocs més rellevants de la candidatura a Barcelona (amb una setantena de candidats per vuit llocs), Lleida i Tarragona (una vintena per tres llocs) i Girona (amb setze persones aspirants per les quatre primeres posicions).

Les converses serviran perquè aquest cap de setmana els militants de Junts per Catalunya triïn qui volen darrere de la candidata, Laura Borràs, –i l’expresident Carles Puigdemont–, però que en realitat són una manera d’escalfar de cara al matx electoral del 14 de febrer

stats