Política 19/02/2020

Molinero defensa Trapero: "Detectàvem un allunyament del major i la prefectura respecte al Govern"

El comissari explica que els Mossos van destruir un Excel amb el pla de detenció

Ot Serra
3 min
L'excomissari superior de Mossos Joan Carles Molinero, declarant a l'Audiència Nacional

MadridCada alt càrrec dels Mossos d'Esquadra que declara al judici contra Josep Lluís Trapero a l'Audiència Nacional demostra el tancament de files de la prefectura amb el major. Aquest dimecres ha estat l'excomissari superior Joan Carles Molinero, que ha assegurat que al Govern de Carles Puigdemont no li podia quedar "cap dubte" que la policia catalana no l'acompanyaria en el referèndum. "Més aviat detectàvem un allunyament de Trapero i la prefectura de l'entorn polític de la Generalitat", ha deixat clar el testimoni quan l'advocada Olga Tubau li ha preguntat si existia algun tipus de connivència del major amb el Govern. Les reunions del 26 i el 28 de setembre al Palau de la Generalitat, les manifestacions públiques i l'actuació del cos no podien aixecar cap sospita que els Mossos complirien la llei, ha insistit Molinero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La distància era tal que es va pensar un pla per detenir el president i els consellers, recuperat aquest dimecres donada la compareixença de Molinero i el cap de la comissaria general d'investigació criminal, Rafael Comes. Molinero va ser juntament amb l'excomissari superior Ferran López l'encarregat de dissenyar el dispositiu, per ordre de Trapero, que va incloure un full Excel amb el llistat de membres del Govern, la seva adreça personal i professional, i el telèfon de l'escorta, amb el TIP del comissari i intendent que farien la detenció de cadascun. Aquest document, ha explicat Molinero, es va "destruir" tan bon punt es va constatar que no era necessari perquè no va arribar cap ordre judicial derivada de la DUI.

Els fiscals han mostrat interès en aquesta qüestió i Miguel Ángel Carballo ha preguntat si l'actuació prevista al Parc de la Ciutadella no era, precisament, perquè es declarava la independència, insinuant que els Mossos potser protegirien els membres de l'executiu. Molinero ha explicat que es preveien efectius per als afores del Parlament, del Palau de la Generalitat i dels domicilis dels integrants del Govern. L'excomissari superior es va encarregar també de posar-se en contacte amb el responsable de l'helicòpter, que entrava dins del pla com una possible eina per accedir a la cambra catalana.

Un altre dels comissaris que va tenir participació en l'hipotètic pla va ser Comes, que va rebre l'encàrrec de mantenir la interlocució amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Va enviar un subordinat a les instal·lacions judicials per si arribava alguna ordre i ell va romandre al centre de coordinació de Mossos del carrer Bolívia fins a les dues de la matinada, ha indicat, un cop ja es va constatar que la DUI perdia la seva efectivitat amb la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat de l'aplicació de l'article 155.

Castellví: "L'1-O no hi va haver cap grup combatiu organitzat"

La sessió d'aquest dimecres també ha comptat amb la compareixença de Manel Castellví, cap de la comissaria general d'Informació de Mossos en el moments dels fets investigats. Es tracta d'una àrea que ha agafat protagonisme per les previsions d'escenaris i riscos que tenia la policia catalana sobre la jornada del referèndum. La Fiscalia mira d'assenyalar les possibilitats d'enfrontaments de cara a l'1-O per recriminar al cos que no actués amb més contundència, mentre que la defensa de Trapero intenta sortir d'aquest marc. Hi ha ajudat Castellví: "No hi va haver cap grup combatiu organitzat. Això li ho puc assegurar", ha afirmat a preguntes de Carballo, que ha insistit que "va passar el que deien els informes". El compareixent ha advertit que no, que els Mossos es van "equivocar" amb les seves previsions, perquè els grups que vinculaven a "l'independentisme revolucionari" no van actuar.

Tanmateix, Castellví ha volgut deixar clar al fiscal que els informes s'han de "valorar en la seva justa mesura". "Són prospeccions, no dogmes de fe", ha advertit, i ha destacat que, "al final, és el cap de l'operatiu qui pren decisions". El testimoni ha recordat que l'anàlisi de la seva comissaria era coincident amb la que feien la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i que no era incompatible preveure un escenari de "resistència pacífica" amb el fet que hi hagués desordres públics.

Castellví ja va obtenir un paper rellevant en les investigacions vinculades al Procés quan el fiscal en cap de l'Audiència Nacional el 2015, Javier Zaragoza, va dictar una instrucció dirigida als tres cossos perquè comencessin a indagar en l'independentisme. Trapero va dictar un comunicat intern informant que la comissaria que dirigia Castellví centralitzaria les investigacions, i el comissari ha explicat aquest dimarts que fins i tot es va desplaçar al despatx de Zaragoza perquè li aclarís uns dubtes sobre les diligències.

stats