Política 27/01/2017

Rajoy espera que la Fiscalia confirmi que les declaracions "absolutament preocupants" de Vidal són falses

"Em tranquil·litza que la Generalitat ho hagi desmentit", diu el president espanyol, que adverteix que "l'exageració i la radicalitat" no condueixen a res

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, aquest divendres en roda de premsa des de la Moncloa després de reunir-se amb el nou primer ministre italià. EFE

MadridMariano Rajoy emmarca les declaracions de Santi Vidal en una escalada del procés cap a "l'exageració" i "l'extremisme". Fora de micròfon, el govern espanyol no dona credibilitat a les afirmacions de l'exjutge i considera que formen part de "l'extravagància" del fins ara senador d'Esquerra, però davant de càmeres vol convertir l'episodi en un ariet per desestabilitzar l'independentisme i alertar que casos com aquest són una demostració que "el radicalisme" no condueix a res. El president espanyol ha assegurat aquest divendres que el desmentiment de la Generalitat el "tranquil·litza", però que espera també que la investigació de la Fiscalia "ho confirmi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions des de la Moncloa, després de reunir-se per primer cop amb el nou primer ministre italià, Paolo Gentiloni, Rajoy ha considerat que la renúncia de Vidal com a senador era "inevitable" perquè les afirmacions públiques són una "barbaritat". "És molt preocupant que això es pugui escoltar al segle XXI", ha afegit, i ha reclamat que els polítics s'expressin amb "sensatesa, sentit comú i seny". "Això ens ha de servir a tots per assumir que la sensatesa, el seny i el diàleg han de ser útils per solucionar els problemes, perquè l'exageració i l'extremisme no condueixen a res", ha conclòs.

Hores abans i durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha qualificat de "greus" les declaracions i s'ha alineat amb la Fiscalia perquè creu que és "necessari investigar-les". "Es comença no acatant les sentències del TC i s'acaba atacant els drets individuals de la gent", ha dit sobre les afirmacions de Vidal que el Govern ha obtingut dades fiscals dels catalans de forma il·legal. Amb tot, l'executiu no té intenció de reclamar, per ara, una investigació a l'Advocacia de l'Estat i es limitarà a consultar al Govern algunes de les informacions mentre treballa la Fiscalia.

El Govern, després de la renúncia de Vidal, ha respost avançant-se a qualsevol decisió de la Moncloa: ha anunciat que se sotmetrà a una auditoria de la gestió i de les dades fiscals, incloses les compareixences al Parlament, per desmentir de manera "categòrica" les informacions de Santi Vidal. Méndez de Vigo no ha volgut entrar a valorar si amb això n'hi haurà prou: "Els que s'han de donar per satisfets o no són els catalans i les catalanes, perquè ahir el senador deia que la Hisenda catalana té les seves dades fiscals".

Vidal, un home "extravagant"

La Moncloa es resisteix a no utilitzar el cas com a ariet polític contra el procés, però recorda que Vidal és un home "extravagant" que ja té "certa història". "No volem desqualificar-lo, però té una trajectòria...", assenyalen fonts del govern espanyol, que recorden que almenys consta una "mentida" en les afirmacions de Vidal: que fins a 11 estats europeus estiguin disposats a reconèixer la independència de Catalunya. La principal pregunta que es fa l'executiu de Rajoy és per què una persona amb aquest perfil ha arribat a ser candidat d'Esquerra i escollit senador.

Comparació amb el cas d'Homs

De bon matí, el PP ha donat credibilitat a les afirmacions de l'exjutge. "Vidal és una peça fonamental del procés i ha tingut accés a molta informació. A més, és senador d'ERC [...]. D'il·legalitats se n'han produït, per això hi ha gent que serà jutjada. Ara sembla que hi havia encara més il·legalitats", ha assenyalat el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, en una entrevista a TVE.

Poc ha tardat la Fiscalia General de l'Estat a obrir diligències i a demanar a la Fiscalia catalana que obri una investigació. Tot i que el ministeri públic havia afirmat que no tenien intenció de fer un pas endavant, la seva posició ha canviat durant el matí. Per què no portarà el cas el Tribunal Suprem, ja que Santi Vidal era aforat en el moment de pronunciar les conferències? La Fiscalia al·lega que es tracta d'un possible cas de revelació de secrets, en cap cas d'actuacions il·legals directes per part de l'exjutge, i que per això s'ha traslladat la investigació a Catalunya.

Des de Brussel·les, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit que espera que "ningú estigui utilitzant dades fiscals per a finalitats polítiques". Tot i això, creu que les paraules de Vidal són "molt indicatives", però que no vol "especular sobre les declaracions de cap senyor".

stats