Política 07/04/2018

La Moncloa descarta ara recórrer la delegació de vot de Puigdemont i ho deixa en mans dels grups

ERC planeja demanar que Comín pugui delegar. Si ho aconsegueixen es podria investir sense la CUP

Dani Sánchez Ugart
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE

SevillaEl govern espanyol no té previst recórrer la delegació de vot de Carles Puigdemont, que la mesa del Parlament va autoritzar la setmana passada, i ho deixa en mans dels grups parlamentaris, segons han explicat fonts de la Moncloa. Tot i que la setmana passada el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va obrir la porta a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional, aquestes fonts han precisat ara que són els grups del Parlament els que han de presentar recursos d'empara, perquè la decisió pot afectar els drets parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ja va delegar el vot en Elsa Artadi en l'últim debat del Parlament, quan encara estava a la presó. Tot i que ara n'ha sortit, els grups independentistes es plantegen mantenir la delegació, perquè consideren que no poden assistir als plens perquè no poden sortir dels països on tenen imposades mesures cautelars (Alemanya, en el cas del president, i Bèlgica, en el del conseller). Això obre la porta perquè tant el president de la Generalitat com el conseller Toni Comín, que estan en una situació judicial semblant –exiliats i sotmesos a mesures cautelars als països on són–, puguin votar en un debat d'investidura. El motiu és que si els grups parlamentaris recorren la delegació al TC, aquest organisme no està obligat a suspendre automàticament la decisió de la mesa, com sí que passaria si el recurs fos del govern espanyol. Tot i així, l'alt tribunal sí que podria imposar mesures cautelars per evitar que poguessin votar.

El cas té especial rellevància perquè, si finalment tant Puigdemont com Comín poden votar en un debat d'investidura, el candidat proposat podria obtenir prou majoria per ser investit en segona volta, sense necessitat de comptar amb els vots de la CUP, sempre que els anticapitalistes mantinguin la seva abstenció. Aquest seria el cas en una hipotètica investidura de Jordi Sànchez, que el president del Parlament, Roger Torrent, ja ha proposat.

De tota manera, les possibilitats d'aquesta investidura continuen en l'aire perquè el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ja li ha negat en una ocasió abandonar la presó de Soto del Real per assistir al debat. Els recursos de la defensa de Sànchez, als quals han afegit en dates recents l'admissió a tràmit del Tribunal de Drets Humans de l'ONU, que demanava que es respectessin els seus drets polítics, segueixen pendents de resolució.

Avui, des de la convenció del PP de Sevilla, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que les rondes de contactes de Torrent s'assemblen "a una reposició de 'Verano azul'" i ha insistit que cal un candidat "dins de la llei".

stats