Política 06/02/2018

La Moncloa avisa que també aturarà una investidura simbòlica de Puigdemont

Fonts del govern espanyol asseguren que tenen equips treballant en tots els escenaris

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la sessió de control al Senat aquest dimarts, la primera aquest 2018. EFE

MadridDe ridiculitzar a advertir. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santmaría, ha fet aquesta tarda un pas més enllà i ha advertit al president del Parlament, Roger Torrent, que una investidura simbòlica de Carles Puigdemont també "incompliria les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional". Preguntada per la investidura simbòlica als passadissos del Senat, ha assegurat que "sense complir les decisions del TC –que Puigdemont sigui físicament al ple amb l'aval de Llarena– no és possible". "El senyor Torrent ja sap el que li ha dit el TC", ha insistit la vicepresidenta espanyola, recordant que s'han d'investir "diputats que compleixin la llei" i no "fugats" de la justícia. És a dir, que la Moncloa es prepara també per aturar una investidura simbòlica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant dels micròfons, el govern espanyol i el PP s'han bolcat a "ridiculitzar" la proposta d'ERC i Junts per Catalunya d'una presidència simbòlica regentada des de Bèlgica per Carles Puigdemont, que veuen "impossible". "No sé quines herbes es prenen per esmorzar", comentava aquest dimarts el portaveu dels populars, al Congrés, Rafael Hernando. Però de portes endins la Moncloa ja estudia com aturar-la en cas que les formacions independentistes arribin a un acord i facin un pas endavant. Fonts del govern espanyol asseguren que tenen "equips treballant en diversos escenaris" per evitar qualsevol tipus d'investidura de Puigdemont, tal i com ja van fer la setmana passada amb les mesures cautelars del Tribunal Constitucional (TC) i la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple.

Control del diner públic

El principal interrogant és com es materialitza: "si és a través d'una llei o bé d'un míting" sense efectes legislatius. La via més clara per aturar-ho, per part de govern espanyol, és si en aquesta investidura simbòlica s'utilitza diner públic, un punt en què estaran molt "atents". "Es pot posar en un embolic si hi ha diner públic pel mig", afegeixen.

Les mateixes fonts del govern espanyol, a més, assenyalen que no és possible reformar la llei de presidència abans d'una investidura, tal com busca JxCat, perquè a Catalunya s'està en funcions i actualment no hi ha comissions al Parlament. A més, alerten de la situació en què deixaria al poder legislatiu que l'Assamblea d'Electors fes president a Puigdemont. I posen l'exemple si Rajoy hagués estat investit per una "assemblea de regidors del PP" quan no tenia prou suports al Congrés.

stats