Política 19/01/2018

La Moncloa amenaça Torrent de portar-lo als tribunals si permet la investidura a distància

Méndez de Vigo evita aclarir si el govern espanyol podrà aturar la votació

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridRoger Torrent ja és a la diana de la Moncloa. El govern espanyol no es refia del nou president del Parlament i estudiarà qualsevol moviment que faci. El portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, ha alertat aquest divendres, primer de forma velada i després ja sense subterfugis, que Torrent haurà de "respondre davant dels tribunals" si permet la investidura a distància. "El govern [espanyol] no jutja sobre intencions, sinó sobre actes. I serà ferm i sòlid", ha advertit en referència al discurs del ple de constitució del Parlament, que des de Madrid es va veure a priori amb bons ulls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el també ministre de Cultura ha assenyalat que encara no han mantingut cap contacte institucional, però que li recorden a Torrent que "ha de complir la llei" i "no cometre els errors del passat". "Cal aprendre del passat; la predecessora del senyor Torrent va haver de retre comptes davant de la justícia -ha afegit en referència a Carme Forcadell-. No és possible pretendre ser el president de tots i després només d'una part".

Hi haurà foto de la investidura a distància?

La Moncloa continua sense desvelar com ho farà per evitar la reelecció de Carles Puigdemont. L'únic que deixa clar és que té estudiats tots els mecanismes per aturar-ho, però no aconsegueix garantir que no hi haurà foto de la investidura a distància. Dilluns Mariano Rajoy ja va deixar molt clara la diferència entre la investidura i la presa de possessió, que per a ell ha de fer-se de forma física, i que mentre això no passi mantindrà el 155.

És la forma de protegir Felip VI, i més després del dur discurs del 3 d'octubre, de veure's en l'escenari d'haver de signar la investidura de Puigdemont. Méndez de Vigo no ha volgut entrar en el terreny de les "especulacions". Fonts de la Moncloa assenyalen que resten a l'espera de qualsevol decisió de la mesa, fins i tot de l'encàrrec d'activar el projector i una pantalla per poder fer una videoconferència. Ràpidament presentarien un recurs de suspensió al Tribunal Constitucional per aturar el ple, però si no ho aconsegueixen la intenció és fer-ho també després.

Per a la Moncloa, el reglament del Parlament (juntament amb l'informe dels lletrats) no deixa marge a la interpretació. "No hi ha cap possibilitat política de prendre decisions al marge de la legalitat", ha manifestat Méndez de Vigo. Segons el portaveu, "no porta enlloc" intentar repetir situacions com les dels plens dels dies 6 i 7 de setembre. "Tant la constitució del Parlament com la investidura hauran de fer-se dins la llei", ha insistit. Per això, descarten de totes totes que Puigdemont sigui president des de Brussel·les.

"Podem garantir que Puigdemont no podrà burlar les lleis"

En la mateixa direcció s'ha expressat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, des de Fitur, assenyalant que "el govern del PP està preparat per a qualsevol eventualitat" per evitar que Carles Puigdemont pugui prendre possessió. En declaracions als mitjans, Maillo ha advertit que la intervenció amb l'article 155 es mantindrà fins que no hi hagi una "presa de possessió dins de la legalitat". "Podem garantir que Puigdemont no podrà burlar les lleis, i l'estat de dret, un cop més, vencerà". Per al PP, és "evident que ningú pot ser president fora de Catalunya". Des de l'aplicació del 155, Mariano Rajoy és, 'de facto' el president de la Generalitat des de la Moncloa.

Sense constància de la trobada Pascal-Rubalcaba

Méndez de Vigo també ha assegurat que el govern espanyol no tenia constància, igual que la direcció del PSOE, de la trobada a Madrid entre la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i l'exsecretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. "No tenim res a dir sobre la reunió. Són molt intel·ligents a l'hora de trobar reunions fortuïtes", ha assenyalat amb ironia.

La Moncloa també ha anunciat que té intenció de convocar un debat de política general abans de la primavera. Podem s'ha conjurat per forçar que se'n celebri un aquest any, després que no n'hi hagi hagut cap des del 2015. Ara bé, ha posat com a condició que primer s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat per a aquest 2018, que encara no s'han presentat a l'espera del suport del PNB.

stats