Política 16/10/2016

El Parlament debatrà la setmana que ve una proposició de llei per anul·lar els judicis sumaríssims de la dictadura

Munté acusa l'Estat de patir una "indigna desmemòria" amb les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. "Creuen que no han de demanar perdó, doncs nosaltres no hem de demanar permís per treballar en la reparació", diu

Agències
2 min
Moment de l'acte d'homenatge als immolats per la llibertat a Catalunya que aquest dissabte s'ha celebrat al cementiri de Montjuïc

BarcelonaLa consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha acusat els successius governs de l'Estat de patir "una indigna desmemòria" amb les víctimes de la Guerra Civil i els represaliats del franquisme. Així ho ha expressat aquest dissabte en l'acte d'homenatge als immolats per la llibertat a Catalunya que s'ha celebrat aquest diumenge al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, al costat de la tomba de Lluís Companys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ells creuen que no han de demanar perdó, doncs nosaltres no hem de demanar permís per treballar en la reparació", ha manifestat Munté, que ha recordat que el Parlament debatrà la setmana que ve una proposició de llei que pretén anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme.

L'acte d'homenatge ha estat organitzat per l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic, i hi han assistit un centenar de persones, entre les quals hi havia el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet i l'exconseller de Salut Boi Ruiz.

El president de l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, ha destacat que les associacions de memòria històrica "estan cansades de demanar el dret a la reparació i no ser escoltades", i ha lamentat que els dos governs socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero no hagin anul·lat tots els judicis sumaríssims del franquisme.

Fortuny ha llegit una carta de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què fa una crida a no oblidar els errors del feixisme perquè "pot fer que es repeteixin altra vegada", i ha apuntat que un país no pot ser just si no es fa justícia amb les seves víctimes. Entre les personalitats que han donat suport a l'acte d'homenatge d'aquest diumenge també hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'expresident Artur Mas i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

stats