Política 28/10/2013

La NSA va espiar 60 milions de trucades telefòniques a Espanya en només un mes

El periodista Glenn Greenwald confirma l'espionatge dels EUA en una informació que signa a 'El Mundo'. El govern espanyol s'ha reunit durant 40 minuts amb l'ambaixador nord-americà

Ara
2 min

BarcelonaL'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units va espiar 60 milions de trucades telefòniques a Espanya, segons revela aquest dilluns el periodista Glenn Greenwald en un article a 'El Mundo'. Greenwald és el periodista al qual l'extècnic de la CIA Edward Snowden va filtrar les claus de la trama d'espionatge. El document de la NSA a què ha tingut accés Greenwald es titula 'Spain last 30 days' [Espanya últims 30 dies] i reflecteix el flux de comunicacions interceptades entre el 10 de desembre del 2012 i el 8 de gener del 2013. Segons 'El Mundo', van quedar registrats els telèfons interconnectats i la durada de les trucades, però no el contingut de les converses. El delicte està tipificat al Codi Penal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la publicació, la NSA també va accedir, a través d'operacions amb 'metadata', a informació personal dels usuaris a través del navegador d'internet, el correu electrònic i xarxes socials com Facebook i Twitter.

Greenwald, que ha deixat 'The Guardian' per embarcar-se en un nou projecte amb el fundador d'Ebay, ha arribat a un acord amb 'El Mundo' per divulgar l'exclusiva sobre els documents de Snowden que afecten Espanya.

El govern espanyol cita l'ambaixador

La informació es publica just el dia que el govern espanyol ha citat l'ambaixador dels Estats Units, James Costos, a Espanya per demanar-li explicacions sobre el suposat espionatge, després de conèixer que la NSA va espiar 35 líders mundials. La reunió ha arrencat a les 10.30 hores tocades, al Palau de Santa Cruz, la seu d'Exteriors, i s'ha allargat uns 40 minuts. L'ambaixador nord-americà a Madrid s'ha compromès davant del secretari d'Estat per a la UE, Iñigo Méndez de Vigo, a aclarir els "dubtes" que han pogut suggerir sobre l'espionatge del seu país a Espanya, segons ha informat en una nota de premsa el ministeri d'Afers Exteriors espanyol. Costos ha assenyalat que traslladarà al govern nord-americà la preocupació de l'executiu espanyol per l'espionatge, sempre segons el ministeri.

Durant la reunió, el govern espanyol ha transmès a l'ambaixador la importància de preservar el clima de confiança que regeix les relacions bilaterals i de conèixer l'abast d'unes pràctiques que, si són certes, són "impròpies i inacceptables entre socis i països amics".

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar divendres passat des de Brussel·les que havia donat instruccions a García-Margallo perquè cités l'ambaixador nord-americà. Rajoy va admetre divendres que l'executiu espanyol no té constància que hi hagi hagut espionatge dels Estats Units a dirigents polítics espanyols, però va subratllar que espiar és impropi d'una relació entre "socis i aliats". Sobre la possibilitat que encarregui una investigació al CNI, Rajoy va explicar que fins que no tingui tota la informació i una "total i absoluta certesa" del que ha passat, no té previst adoptar cap mesura.

stats