Política 23/09/2019

La Fiscalia considera que els nou arrestats formaven part "d’un grup terrorista secessionista català"

El ministeri públic informa que s'investiga els detinguts per presumptes delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius. La Guàrdia Civil està traslladant a set dels nou detinguts a Madrid, mentre que n'ha deixat dos d'ells en llibertat

A. Moldes / C. Codina / S. Marimon / O. Serra / M. Riart / A. Mascaró
5 min
Cordó policial a Sabadell

Cerdanyola del Vallès / Sabadell / Barcelona / MadridLa Guàrdia Civil ha detingut nou persones a Catalunya en una operació ordenada per l'Audiència Nacional (AN) contra un grup d'independentistes en diverses localitats del Vallès i Osona, en el marc d'una investigació per terrorisme. La Fiscalia de l'AN ha informat, en un escrit en què titlla els detinguts de "grup separatista d'índole secessionista català", que es tracta d'una operació dirigida pel titular del jutjat d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, conjuntament amb el ministeri públic i l'institut armat, i que se'ls investiga per delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el ministeri públic, la detenció tenia per objectiu impedir "les accions" que aquestes persones "pretenien perpetrar" en dates pròximes a la sentència de l'1-O un projecte que "podria haver ocasionat danys irreparables". Segons informa la Guàrdia Civil, durant els escorcolls s'ha localitzat "abundant material i substàncies considerades precursors per a la confecció d'explosius", susceptibles "de ser utilitzades en la fabricació d'artefactes". Fonts policials apunten que s'han trobat ingredients per a una possible fabricació de termita, un compost químic utilitzat en la fabricació d'explosius.

En el marc d'aquesta ampli desplegament, els agents han portat a terme diversos escorcolls. Està previst que els detinguts passin a disposició judicial i declarin els pròxims dies. Segons confirma Alerta Solidària, tres d'ells (Eduard, Clara i David) també estan investigats (juntament amb 7 persones més, conegudes com 'Els Nou de Lledoners') per les protestes durant el trasllat dels presos polítics a Lledoners, en una causa en què està personada la Generalitat, després que diversos Mossos resultessin ferits. La Guàrdia Civil ha començat a traslladar a Madrid set dels nou detinguts, mentre que dos d'ells han quedat en llibertat. Segons fonts de la Benemèrita, poc després de les tres de la tarda cinc d'ells ja han sortit en direcció a la capital espanyola i a hores d'ara set dels detingut ja es troben de camí a Madrid. La previsió és que els detinguts estiguin a dependències policials, probablement a la comandància de Tres Cantos. Viatjaran directes i, si calgués parar, ho faran en una caserna de la Guàrdia Civil. Un cop arribin a Madrid, se'ls prendrà declaració i es farà l'atestat, segons les mateixes fonts.

L'operació s'ha iniciat a les 5 de la matinada en diverses localitats, entre les quals Sabadell i Cerdanyola del Vallès, on s'han fet diverses detencions i a hores d'ara continuen els escorcolls. A Cerdanyola, on s'han concentrat fins a cinc cotxes de la Guàrdia Civil durant més de sis hores, l'operació ha finalitzat: el vehicle que transportava el material intervingut ha marxat del lloc escortat per deu vehicles policials en direcció a l'autopista C-58. Veïns han escridassat la policia quan s'emportava un dels detinguts, així com quan requisava materials. Els agents també han actuat a Sant Vicenç de Torelló, on ubiquen "la base d'operacions" dels detinguts.

Després de cinc hores d’escorcoll, la Guàrdia Civil s’ha emportat detingut el Xavi, veí de Sabadell, entre crits de "no esteu sols". La policia ha entrat al domicili de la plaça de les Dones del Tèxtil abans de les set, quan el Xavi, l’Anna i les seves dues filles de 6 i 8 anys encara dormien. Segons expliquen amics de la parella, poc després els avis de les criatures han passat per la casa per portar-los a l’escola. També hi ha hagut un tercer detingut a la ciutat, de nom Jordi.

"El Xavi és una persona molt implicada amb organitzacions socials i culturals de la ciutat", explica el seu amic Oriol Casas. Tots els seus companys enumeren una llarga llista d’organitzacions en les que el detingut està involucrat, i n’assenyalen la seva participació activa. "Estem consternats, encara no ens ho creiem", afirma Casas, "no ens ho podíem esperar de cap manera".

Un dels detinguts aquest matí en l'operatiu policial

A la tarda, diverses localitats catalanes han fet concentracions de rebuig a les detencions. La més multitudinària, a la Plaça Doctor Robert de Sabadell, on, de fet, al matí ja hi havia centenars de persones concentrades. El portaveu d'Alerta Solidària, Xavi Pellicer, ha titllat les detencions d"'operatiu per intentar infondre por" amb un "calendari", en referència a la proximitat de la sentència de l'1-O. Al seu entendre, l'al·lusió a la possibilitat de violència per part dels detinguts "entra dins la tònica d'alarmisme que justifica qualsevol operatiu". Ha censurat el procediment policial, "irrompent de matinada", i ha fet una crida a secundar les protestes.

Un moment dels escorcolls a Sabadell

Interior no descarta reforçar la presència policial a Catalunya després de la sentència

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confirmat l'operatiu en declaracions a RNE i ha dit que els detinguts estan imputats per possibles "delictes de caràcter violent". Marlaska ha apuntat que creu que la sentència del judici de l'1-O pot ser un moment "especial pel que puguin ser les contestacions des de l'àmbit més radical" i ha insistit que "els operatius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, prendran les mesures de prevenció per garantir la seguretat". No ha descartat, en aquest sentit, l'increment d'efectius policials a Catalunya en dates determinades. "Evidentment davant circumstàncies concretes s'actua amb els mitjans necessaris", ha dit.

Centenars de persones s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la Plaça Doctor Robert de Sabadell

El precedent d'Adrià i Tamara Carrasco

Les detencions d'aquest dilluns no són les primeres que fa aquest cos policial a membres del col·lectiu activista independentista. L'Audiència Nacional (AN) també va ordenar la detenció l'abril de 2018 de l'activista Tamara Carrasco, de Viladecans, i també d'Adrià Carrasco, d'Esplugues de Llobregat, tot i que l'últim va aconseguir fugir a Bèlgica. Tamara, detinguda el 10 d'abril, va ser traslladada a Madrid per ser investigada per l'Audiència Nacional pels delictes de rebel·lió i terrorisme i obligada i mantenir-se confinada en el seu municipi. Al novembre, el magistrat de l'AN Diego de Egea va retirar l'acusació de terrorisme i de rebel·lió i va enviar el cas als jutjats catalans per un delicte de desordres públics, que segueixen el seu tràmit. El passat mes de maig es va aixecar el seu confinament, gairebé 14 mesos després, després que el jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona es fes càrrec de la investigació. La magistrada ho va considerar una mesura desproporcionada.

Aquestes investigacions se sumen a les nombroses detencions de membres de CDR que s'han anat succeint des de la tardor de 2017. Algunes es van ordenar després que persones citades a declarar no es presentessin davant la justícia de manera voluntària.

stats