Política 27/01/2016

Podem contraataca amb una nova proposta per sortir del galliner del Congrés

Situa Iglesias a la primera fila al costat del PSOE i ERC al mig de l'hemicicle, fent frontera entre Democràcia i Llibertat i C's

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La nova distribució que ha proposat Podem.

MadridLa decisió de la mesa del Congrés és sobirana. Però Podem està intentant a tot preu canviar la distribució dels escons a l'hemicicle, presentada pel PSOE i amb l'aval del PP i C's, i que arracona el partit de Pablo Iglesias, així com Esquerra –cinquena força a la cambra baixa– al galliner de l'hemicicle. Ahir va impugnar la decisió de la mesa i aquest dimecres ha difós un nou plànol amb la distribució que proposen, que té en compte els quatre grans partits espanyols. Si s'aprovés aquest disseny, Iglesias se situaria a primera fila al costat del PSOE, mentre que Esquerra passaria just al centre de l'hemicicle, fent de frontera entre Democràcia i Llibertat i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem denuncia que PSOE, PP i C's pretenguin "enviar cinc milions de vots al galliner del Congrés" i consideren que seria "un frau respecte als resultats del 20-D". De fet, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, va arribar a parlar de "cacicada" just després de conèixer l'acord de la mesa, i va culpar-ne directament tant PP com Ciutadans.

Però segons fonts parlamentàries, el disseny últim el va ordir el portaveu del PSOE al Congrés i mà dreta de Pedro Sánchez a la cambra baixa, Antonio Hernando, i tant PP com C's el van comprar. El portaveu del partit taronja, Juan Carlos Girauta, ha reiterat aquest dimecres que la proposta no va ser seva. I el mateix ha dit el líder del PP, Mariano Rajoy, mentre el PSOE segueix guardant silenci. En la votació, la vicepresidenta del PSOE, Micaela Navarro, hi va votar a favor, mentre que el president de la cambra, el socialista Patxi López, s'hi va abstenir i va assegurar que no li agradava la maniobra d'última hora.

La disposició dels diferents grups parlamentaris a l'hemicicle del Congrés.

Xoc d'estratègies

L'estratègia del PSOE a la cambra, en què ha pactat amb PP i C's per la mesa del Congrés i també perquè Podem es quedés sense quatre grups parlamentaris, xoca amb els "nos rotunds" de Pedro Sánchez per arribar a qualsevol acord amb Mariano Rajoy. L'últim ha estat aquest dimecres mateix, en què ha declinat l'oferta del líder del PP de garantir l'estabilitat als socialistes als governs autonòmics i municipals a canvi de la investidura.

Hi ha possibilitats d'un canvi?

Ciutadans ha cancel·lat a última hora fer-se aquest migdia una foto oficial amb tots els diputats asseguts al seu escó. Ha dit que era per qüestions d'agenda que tots no hi podien ser i no pas perquè la mesa estigui debatent canviar posicions. "Això està decidit per tots els grups de la cambra excepte Podem", ha conclòs.

stats