ENTREVISTA

Núria Marín: “Pedro Sánchez podria derrotar Susana Díaz”

Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat, 1963) és alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya i dirigent del PSC, que manté el pols amb la direcció del PSOE per no investir Mariano Rajoy

Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat, 1963) és alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya i dirigent del PSC, que manté el pols amb la direcció del PSOE per no investir Mariano Rajoy.

El PSC votarà no a Mariano Rajoy?

Sí. La coherència és important.

¿El PSC ha d’acatar el que decideixi el comitè federal del PSOE?

És costum que el que decideix el PSOE es traslladi al Congrés.

Amb unanimitat?

Amb unanimitat. Ara bé, no seria la primera vegada que alguns diputats es posicionen de forma diferent, i nosaltres fa setmanes que ho advertim. El PP és un partit afectat per la corrupció i les retallades i també per la seva gestió sobre Catalunya...

Demanen llibertat de vot?

No cal que hi hagi una posició monolítica. Es pot buscar una flexibilitat en què tothom se senti còmode.

Ningú vol ser qui s’absté.

Hi ha veus que ho han dit. Un socialista no pot estar d’acord amb el que ha fet el PP, però crec que nosaltres [el PSC] tenim més raons que la resta per votar contra Rajoy.

Quin és aquest plus?

Tenim un problema afegit, que és Catalunya. El PP ha tingut un comportament nefast amb Catalunya. El fet que Rajoy no vulgui parlar ni escoltar explica on hem arribat.

No és un mal menor, abstenir-se?

Donar veu als ciutadans no és catastròfic. És molt més coherent que siguin els ciutadans i no el PSOE qui faci possible un govern del PP. No podem donar suport al que s’ha fet i al que intuïm que es farà.

¿Després se sentiran políticament obligats a votar el pressupost?

No crec que això passi. Si hi ha una actitud de diàleg, es pot arribar a acords, però tot indica que Rajoy no tindrà aquesta predisposició.

Per sobre dels interessos dels partits, no hi ha els d’Espanya?

És bo tenir govern, i com a alcaldessa prefereixo tenir interlocutor a Madrid, però no podem donar suport a Rajoy. Prefereixo anar a unes terceres eleccions que votar Rajoy.

Sembla clar que qui mana al partit és Susana Díaz.

Andalusia sempre ha tingut un pes important dins del partit, però el PSOE va més enllà d’Andalusia. Hem de fer encaixar el discurs de la base amb el dels dirigents, i crec que ara hi ha dirigents que s’allunyen molt del que pensen els militants.

¿Pedro Sánchez podria tornar a presentar-se?

I tindria un suport molt important.

El seu el tindria?

Sí. Tindria més suport que el que va tenir en les passades eleccions.

Podria derrotar Susana Díaz?

Jo crec que sí.

També hem vist que Felipe González encara mana.

Crec que s’ha equivocat. Hauria d’haver mantingut una actitud neutral i jugar un paper conciliador. Decantant-se cap als crítics ha perdut l’estima de molts militants.

Pel carrer li deuen parlar de la investidura.

Em diuen: “Ni se os ocurra votar a Rajoy”.

Iceta segueix sent primer secretari. Això és renovació?

El Miquel és solvent, té el cap ben moblat i és coherent. Els militants han donat un toc d’atenció i han dit: està bé que continuï el Miquel però també volem comptar amb la Núria Parlon. Jo creia que s’havia de fer un tàndem previ a les primàries.

A qui va votar: a Iceta o a Parlon?

El vot és secret. Ara ja no és rellevant. El meu vot comptava el mateix que el de qualsevol militant.

Com conviu amb Ada Colau?

Bé. Ens hem d’entendre sí o sí. Hi ha molts projectes que són estratègics i de país.

Amb el Mobile World Congress...

El Mobile sempre ha sigut a l’Hospitalet. Vaig parlar amb ella i li vaig dir que el Mobile no és un projecte de Barcelona, és un projecte en qual tots hem col·laborat.

I veu que ho ha entès.

Una cosa és el que tu pots pensar quan no formes part d’una institució i una altra quan tens responsabilitats de govern.

Què passa amb la L10?

No permetrem que una línia de transport públic que passa per la ciutat no pari a les estacions de l’Hospitalet.

Més continguts de