Política 03/01/2016

L'ANC ja enceta el debat de les llistes per al març

El secretariat nacional de l'Assemblea es reuneix demà per valorar l'escenari, per bé que el seu president ja s'ha decantat per "buscar fórmules d'unitat" per concórrer a unes noves eleccions. Òmnium opta per la cautela i demana "sentit d'estat" als polítics per plasmar el mandat del 27-S en un govern

Marc Colomer / Núria Orriols
3 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en una concentració sobiranista a plaça Sant Jaume aquest estiu / ACN

BarcelonaEl terratrèmol polític i les rèpliques provocades pel 'no' de la CUP a la investidura d'Artur Mas s'han deixat sentir també en les dues organitzacions de l'independentisme cívic que es van aplegar sota el paraigua d''Ara és l'hora'. El secretariat nacional de l'ANC es reuneix aquest dilluns per analitzar l'escenari, per bé que el president de l'entitat, Jordi Sànchez, ja ha avançat aquest diumenge que hi haurà debat intern sobre la fórmula en què l'independentisme ha de concórrer en uns nous comicis. De fet, hi ha un sector –com va avançar l'ARA– que es posiciona per promoure una llista pròpia. Ell opta per "buscar fórmules d'unitat" que considera que aporten "valor afegit". Sànchez s'ha disculpat per haver demanat el vot també per a la CUP. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha optat per la cautela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al 3/24, Sànchez ha admès que si bé el debat sobre si l'ANC ha de promoure o no una llista pròpia "no s'ha fet", ha descartat que a les eleccions es presenti l'entitat com a tal, ja que els seus estatuts l'impedeixen. Altra cosa seria, ha dit, que l'ANC impulsés una candidatura conjunta de la societat civil. "Aquest debat caldrà tenir-lo en els propers dies", ha dit, afegint que des del sobiranisme civil intentaran fer el que "sumi més il·lusió".

Ara bé, aquest no és un debat "només" que ha de mantenir l'ANC sinó també altres organitzacions cíviques i polítiques. "Treballarem per la unitat, és el nostre objectiu", ha afirmat Sànchez. A més, en ser preguntat sobre si caldria repetir la fórmula Junts pel Sí, ha esquivat posicionar-se explícitament, per bé que ha avançat que l'ANC hi dirà la seva, "com CDC i ERC". "La unitat que representa Junts pel Sí va generar moltes il·lusions i va obtenir uns resultats molt bons i és d'això que n'hem d'aprendre", ha dit.

Les declaracions que ha fet Sànchez han molestat sectors interns de l'ANC, segons ha pogut saber l'ARA de diverses fonts del secretariat nacional, que, en un moment de tensions internes, li retreuen que s'hagi avançat sense esperar al posicionament que debatrà aquest dilluns l'òrgan de direcció, com ja havia passat mesos enrere en un episodi que va acabar amb avís de dimissió del president. Aquest no és l'únic episodi de tensió que ha viscut l'entitat aquesta setmana: ja va mantenir un secretariat nacional extaordinari dimecres per debatre al proposta de llista pròpia de l'ANC que impulsava un sector de la direcció. El redactat de la iniciativa va tensionar l'organització perquè fins i tot avisava de bel·ligerància amb qui no se sumés a la unitat. Els promotors d'aquesta iniciativa optaven per precipitar la consulta a les bases aquesta setmana que ve i debatre-ho al secretariat nacional previst per al 9 de gener a Vic.

Cautela d'Òmnium

Si Sànchez ha apostat per assenyalar ja les eleccions al març, Cuixart (Òmnium) ha optat per explorar encara el marge que hi ha fins el 10 de gener per pactar la investidura. En una entrevista al 324, ha demanat "intentar esgotar els terminis legals" per tal que hi hagi pacte d'investidura, sense mencionar Artur Mas ni fer referència al que Junts pel Sí hauria de fer ara: plantejar un candidat alternatiu o mantenir el mateix. "El que no es pot fer és decepcionar la voluntat de milers de catalans", ha dit, a més d'emplaçar els líders polítics a tenir "sentit d'estat i unitat d'acció" per plasmar el mandat del 27-S en un govern que "tiri endavant la desconnexió". I ha llançat un advertiment clar: "Qui es pensi que el procés està mort és que no hi entén de matemàtiques".

El contrast d'aquestes reaccions també s'ha reflectit a Twitter. Sànchez ha protagonitzat una de les piulades més contundents en contra de la CUP, demanant "perdó" als votants sobiranistes que van fer cas de l'entitat quan sol·licitava el vot per a qualsevol de les opcions. I Cuixart, per la seva banda, ha assegurat que malgrat que "tot plegat es podria retardar" [en al·lusió a unes eleccions al març], "res no s'atura".

stats