Política 03/02/2018

Òmnium reclama "generositat" per garantir amb celeritat la investidura i la formació del nou Govern

L'entitat, que nega que exigeixi a Puigdemont fer un pas al costat, demana que "es parli clar"

Xavi Tedó
2 min
Òmnium reclama "generositat" per garantir amb celeritat la investidura i la formació del nou govern

BarcelonaÒmnium ha entrat de ple en el debat sobre qui ha de ser nomenat nou president de la Generalitat per reclamar "màxima unitat i generositat" als partits independentistes per poder garantir "tan aviat com sigui possible" la investidura, la formació de govern i la restitució de les institucions catalanes. Així ho han acordat les territorials de l'entitat en una reunió que han mantingut aquest matí a l'Escola Súnion de Barcelona. Una generositat que han negat que sigui per exigir al president Puigdemont que faci un pas al costat i que engloba tant Junts per Catalunya com ERC i la CUP per desencallar la situació d'impàs que viu l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una declaració llegida pel seu portaveu, Marcel Mauri, Òmnium reclama que les forces polítiques sobiranistes assumeixin "la responsabilitat que els han donat les urnes, que parlin clar a la ciutadania i que expliquin amb la màxima transparència quines són les estratègies que cadascú creu que cal seguir a partir d'ara". L'entitat considera que "la societat catalana ha donat sobrades mostres de maduresa per poder entendre que davant un context polític complex i de repressió, les respostes polítiques també han de ser complexes i que no hi ha solucions fàcils ni ràpides".

L'entitat reconeix que "les negociacions entre els partits per a la investidura, greument condicionades per les amenaces del govern espanyol i per la vulneració de drets dels diputats, empresonats o a l'exili, evidencien que hi ha diverses estratègies polítiques diferenciades sobre les fites que ha d'afrontar el sobiranisme en els pròxims anys i provoquen episodis desconcertants, com el de dimarts amb l'ajornament del ple d'investidura". Davant aquest escenari, Òmnium advoca perquè el sobiranisme fixi "uns objectius mínims de país que siguin àmpliament compartits i que permetin sumar més persones al projecte republicà i avançar en la seva materialització". En aquest sentit, Òmnium aposta per "solucions serenes, fermes i compartides que respectin els resultats expressats per la ciutadania el 21-D a les urnes". Una victòria incontestable per a les formacions republicanes, que van tornar a guanyar per majoria absoluta, si bé, matisa, "sense superar el llindar del 50% dels vots".

Òmnium insta a no arronsar-se davant la força d'un Estat que "utilitza tots els mecanismes per doblegar-nos". Alhora, fa una crida a fer "un exercici d'autocrítica i sinceritat" per acordar una solució que serveixi per girar full a l'aplicació de l'article 155, que ha desembocat en la suspensió de l'autogovern. L'entitat es mostra molt crítica amb el bloc constitucionalista, especialment amb Ciutadans, a qui acusa "d'amenaçar amb el discurs populista la cohesió social i els grans consensos del nostre país".

stats