Política 27/12/2017

Els Mossos detenen dos regidors de la CUP de Reus per haver-se negat a presentar-se davant la jutge per l'1-O

Marta Llorens i Oriol Ciurana no havien comparegut després de ser citats dos cops a declarar

Ara
2 min
Concentració de suport als regidors de la CUP de Reus

ReusDos dels tres regidors de la CUP de Reus ja han sigut detinguts pels Mossos d'Esquadra quan entraven a l'Ajuntament de la ciutat.

Prop d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres al matí a les portes de l'Ajuntament de Reus per donar suport als dos regidors de la CUP Oriol Ciurana i Marta Llorens, sobre els quals dimarts s'havia decretat una ordre de detenció pel cas 1 d'octubre.

La titular del jutjat d'instrucció número 2 de Reus n'havia ordenat la detenció després que haguessin estat citats dos cops a declarar –no hi van anar adduint que no reconeixen la justícia espanyola– per un presumpte delicte d'incitació a l'odi contra la policia estatal. Inicialment van ser tres els regidors de la CUP de Reus citats, però una regidora va ser citada una única vegada i, per tant, no hi va haver una doble negativa a acudir a declarar, com en el cas dels dos altres regidors.

Rebuts entre aplaudiments i abraçades, Ciurana i Llorens han afirmat, abans de ser detinguts, que no es penedeixen de res. Els dos cupaires s'han negat a comparèixer dues vegades davant del jutge per declarar sobre el delicte d'odi que se'ls imputa –juntament amb altres regidors i l'alcalde, Carles Pellicer–, pel manifest que van llegir contra les càrregues policials de l'1-O. En aquesta mateixa causa també s'hi inclouen els 'escraches' durant unes manifestacions en contra de la policia espanyola, allotjada a l'Hotel Gaudí. "I la repressió segueix; estem encausades per fer ús de la llibertat d'expressió i de manifestar-nos, però ho tornaríem a fer i ho repetiríem les vegades que fos necessari", ha dit Llorens.

Catalá defensa l'actuació judicial

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat la detenció dels regidors de la CUP de Reus. Durant una visita a l'Audiència Provincial de Valladolid, Catalá ha advertit que els regidors "haguessin anat a declara", no s'hagués produït aquesta ordre de detenció, sobre la qual, la jutge té "la potestat i fins i tot l'obligació" de dictar-la davant la "manca de col·laboració amb les institucions democràtiques" dels regidors cupaires.

"Tan de bo no haguéssim de conèixer aquest tipus de casos", ha admès el ministre, qui ha afirmat que el presumpte delicte d'odi s'hauria comès "contra persones dels cossos i forces de seguretat, contra els que treballen per defensar els nostres drets i llibertats".

stats