Política 18/03/2016

Oriol Pujol negocia entrar a la presó pel cas de les ITV

Seria a canvi de desvincular la seva dona de la trama

Oriol March / Enric Borràs
3 min
Oriol Pujol Ferrusola ahir en la seva compareixença al Parlament de Catalunya a la comissió que investiga el frau fiscal.

BarcelonaGir de guió en la trama de les ITV. Oriol Pujol, ex secretari general de CDC, està negociant amb les parts entrar a la presó a canvi que la seva dona, Anna Vidal, quedi desvinculada de la causa, segons van indicar diverses fonts judicials a l’ARA. Aquesta condemna, segons va avançar ahir al vespre TV3, seria de dos anys i tres mesos, cosa que faria obligatori el seu ingrés a la presó. En principi, la fiscalia i la defensa ja han arribat a aquest acord, però Manos Limpias hi ha de donar el vistiplau. Aquesta novetat en el cas arriba només uns dies abans que es compleixin tres anys de la imputació de l’expresident del grup parlamentari de CiU, que va abandonar temporalment les seves funcions fins que, el juliol del 2014, va fer un pas enrere definitiu. Només uns dies més tard, el seu pare, Jordi Pujol, confessava la fortuna oculta de la família a l’estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera declaració judicial de l’exdirigent de CDC va ser al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’abril del 2013. Hi va acudir acompanyat de la plana major del partit. De fet, el seu entorn més pròxim estava disposat a esperar-lo “el temps que calgués” després que s’enretirés un cop imputat. Pujol, segons la fiscalia, podria haver comès un delicte de tràfic d’influències per haver intervingut i fet d’intermediari en l’intent d’adjudicació de diverses estacions d’ITV. Uns informes policials el situaven com a “col·laborador necessari”.

La investigació deriva del cas Campió, centrat a Galícia i que, en un primer moment, va esquitxar l’aleshores número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, pròxim a Pujol. La implicació de Tous va transcendir pocs dies després que el cinquè fill de l’expresident fos nomenat secretari general de CDC en el congrés celebrat a Reus el 2012.

Les investigacions de la fiscalia van situar en una posició incòmoda Pujol, però també van afectar Convergència quan el focus es va acostar a Palau. Diverses trucades i missatges de text intervinguts, dins de la investigació pel cas ITV, entre l’ex secretari general del partit i el seu amic Sergi Alsina, apuntaven que el polític va fer servir presumptament les seves “influències” per facilitar que pogués accedir, entre d’altres, al president de la Generalitat, Artur Mas. “Quan sàpigues quin moment de dimarts podem veure’ns amb Mas acabaré d’organitzar l’agenda”, li va escriure el 3 de juny del 2011 Alsina a Pujol en un missatge intervingut que consta en el sumari del cas.

El partit se’n desmarca

Fonts oficials de Convergència no van fer cap valoració de les novetats del cas, i van destacar que no hi ha cap “vinculació” entre el seu ex secretari general i el partit en aquests moments. Malgrat això, dirigents consultats asseguraven que troben “greu” la situació judicial a què s’enfronta el cinquè fill de l’expresident -l’únic que es va dedicar professionalment a la política-, que en el moment de la imputació ja va provocar un fort sotrac a la sala de màquines del partit. “Només ens faltava això”, assenyalava lacònicament un altre quadre destacat del partit, en referència als esforços que està fent CDC per dur a bon port el procés de refundació interna.

De fet, aquest procés es va convertir en una prioritat just després de la confessió de l’expresident. Mas, en una reunió celebrada el juliol del 2014, va demanar als membres de la família Pujol explicacions sobre les informacions que apareixien sobre la família, i la vaguetat de les respostes va fer que la confiança s’esquerdés del tot. La fiscalia, el gener del 2015, assegurava que les “quantitats importants” presumptament cobrades per Oriol Pujol havien sigut camuflades com a pagaments a la dona del polític per feines que ella no va fer mai. Un d’aquests pagaments té a veure amb la venda de la planta industrial de Sharp a Sant Cugat del Vallès: l’empresa va contractar la consultoria d’Alsina perquè busqués comprador i aquest, segons els imputats, va encarregar a Anna Vidal identificar els candidats interessats a obtenir les instal·lacions. Tot i això, el fiscal creu que qui feia valer els seus contactes era Pujol. Mentrestant, ahir va transcendir -a El Periódico - que el gestor dels Pujol va dir al jutge que Marta Ferrusola va treure diners a Andorra mentre el seu marit encara era president de la Generalitat.

stats