Política 06/11/2012

Junqueras: "El millor missatge al món seria que el president i el cap de l'oposició expliquessin junts què volem fer"

El líder republicà creu que Catalunya només hauria de negociar amb l'Estat un cop assolida la independència

Acn
3 min
Oriol Junqueras, candidat d'ERC a les eleccions

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha descrit aquest dimarts la imatge idíl·lica que desitja per als dies posteriors al 25-N. "El millor missatge que podríem donar al món seria que el president del país i el cap de l'oposició sortissin junts a explicar el que volem fer", ha destacat durant un esmorzar col·loqui organitzat pel Fòrum Europa. Per Junqueras, és "fonamental" que les forces disposades a fer "un pas endavant" tinguin una majoria qualificada en les properes eleccions al Parlament. La solidesa política de les forces sobiranistes permetrà que el procés de transició nacional es faci amb garanties i que la Generalitat tingui la força necessària per encarar les negociacions amb l'Estat. Unes negociacions que haurien de començar un cop Catalunya hagués declarat la independència i no abans, per assegurar que el diàleg amb el govern espanyol és un diàleg "entre iguals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha mostrat la predisposició d'ERC a negociar, fins i tot, l'assumpció d'una part del deute públic espanyol per part de Catalunya. El president republicà ha explicat que l'estat català es podria comprometre a fer-se càrrec del 10% del deute públic espanyol, ja que aquest és precisament el percentatge que ha rebut Catalunya per part dels pressupostos públics durant els darrers 25 anys. Un 10%, doncs, dels 900.000 milions que deu l'Estat. La independència costaria a Catalunya assumir, almenys, 90.000 milions en deute públic.

Ara bé, el líder republicà ha posat certes condicions perquè el nou estat català acabés fent-se càrrec d'aquests 90.000 milions. "Una Catalunya independent podria estar disposada a l'assumpció d'una part del deute espanyol sempre que això comportés una transició ràpida en l'àmbit fiscal, l'accés als mercats financers per superar les tensions de tresoreria dels primers mesos i el reconeixement ràpid per part de la comunitat internacional", ha enumerat.

Per assegurar que aquestes negociacions són fructíferes, Junqueras ha destacat la importància que les forces sobiranistes sumin una majoria qualificada en les properes eleccions. Ha parlat de les 3/5 parts del Parlament o, fins i tot, dels 2/3 de la cambra parlamentària. Un escenari en el qual els republicans confien esdevenir la segona força del Parlament. "El millor missatge que podríem donar al món seria que el president del país i el cap de l'oposició sortissin junts a explicar el que volem fer", ha afirmat.

De fet, l'objectiu dels republicans a mig termini no és altre que guanyar les eleccions. "Algun dia, ERC guanyarà les eleccions, en podeu estar segurs", ha assegurat pensant en 4, 8, 12 o 16 anys vista. "Fins ara CiU sempre ha guanyat, però tot s'acaba algun dia. Ni el PRI guanya sempre a Mèxic", ha recordat. Per tant, la imatge a la que prèviament feia referència del president i el cap de l'oposició explicant junts el projecte de Catalunya és "intercanviable", en funció de si en el futur el president de país acaba sent el líder d'ERC o si el candidat republicà ha d'assumir el rol de cap de l'oposició.

La independència de Catalunya ajudarà, segons Junqueras, que Catalunya superi l'actual situació de crisi econòmica. Tant pel que fa a la reordenació de les preferències que farà el futur govern català −invertint en infraestructures bàsiques, en recerca i en educació, i redistribuint la pressió fiscal− com per l'abandó del projecte espanyol, "condemnat al fracàs". De fet, la independència és "urgent" per accelerar el procés de recuperació econòmica i social de Catalunya, entre altres qüestions, perquè si passa més temps, el deute públic espanyol continuarà augmentant i, per tant, també ho fa la part que haurà d'assumir Catalunya.

A més dels motius econòmics, el president d'ERC ha destacat que la independència de Catalunya i el dret a decidir no és una qüestió simplement tècnica o econòmica, és una qüestió "democràtica". "El que plantegem és el mateix que han fet la meitat dels actuals estats europeus durant el segle XX", ha recordat el líder republicà.

"No he citat mai directament Duran i Lleida"

Sobre la polèmica sorgida en les darreres hores entre Junqueras i el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, el president d'ERC ha recalcat que ell mai ha citat el nom de Duran i Lleida quan s'ha referit a la fidelitat que ERC mostraria vers CiU en cas que la federació nacionalista aposti decididament per la independència."Com deia Ciceró, si algú es dóna per al·ludit, no és culpa meva. Jo sóc responsable de les meves paraules, no de la pell fina d'altres persones", ha indicat.

Junqueras va explicar aquest passat dilluns que en el camí cap a la independència ERC seria el soci més lleial que puguin tenir, "fins i tot més que alguns membres de la seva coalició". Fet que va provocar que, a través de Twitter, el president d'Unió respongués a Junqueras dient que ERC "no té principis".

stats