CANVI DE CICLE
Política 07/11/2012

Junqueras avisa que hi ha catalans que es venen abans que els comprin

El candidat d'ERC s'ofereix a sumar esforços amb CiU, però només per seguir "el camí que ens porti a la llibertat de Catalunya, la prosperitat i la justícia"

Efe
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un acte de fa poc. Esquerra ha representat tradicionalment l'independentisme.

BarcelonaEl candidat d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres que Espanya intentarà "fer por i comprar" els catalans. Davant d'això, diu, caldrà reaccionar sabent que "hi ha catalans que s'espanten abans que els facin por i es venen abans que els comprin". En la presentació del "Full de ruta cap a la independència" del seu partit, el líder republicà s'ha referit a les dificultats que poden sorgir en el procés de consecució d'un estat propi. Segons Junqueras, Esquerra està disposada a unir esforços amb CiU i amb altres forces sobiranistes, però si no és per avançar cap a la independència, no acompanyaran ningú i estaran en l'oposició, ha advertit. "Només seguirem el camí que ens porti a la llibertat de Catalunya, la prosperitat i la justícia" i, en conseqüència, ha puntualitzat, ERC no secundarà altres camins intermedis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Deixant enrere, per tant, l'anomenada estratègia de l'"independentisme gradual" que ha guiat aquest partit durant els últims anys, el líder d'ERC s'ha referit a les dificultats que podria trobar el procés d'avanç cap a la independència. "L'estat espanyol voldrà fer-nos por i fins i tot intentarà comprar-nos, tal com va fer amb les seves antigues colònies", però "totes van acabar marxant d'Espanya i van optar per ser estats lliures, tal com vol ara Catalunya", ha assegurat Junqueras. Ha animat els ciutadans de Catalunya que estan a favor de la independència i que no volen veure defraudades les seves expectatives que facin costat als que "mai" han "venut el país", perquè siguin decisius i hi confiïn "pel bé de tots".

El "Full de ruta cap a la independència" d'ERC inclou diversos passos que cal fer, agrupats en tres "agendes" simultànies, la "nacional catalana", la "internacional" i l'"espanyola". L'agenda catalana queda subdividida entre la "fase refrendària", que comença l'endemà de les eleccions, i finalitza quan tingui lloc el referèndum d'autodeterminació, i la "fase del procés constituent" de la república catalana, "a partir del referèndum o, si és necessari", d'una declaració unilateral del Parlament. ERC proposa que el nou Parlament i Govern que surtin de les eleccions del 25-N treballin perquè l'any 2014 se celebri el referèndum d'autodeterminació.

En l'"agenda internacional", ERC preveu apel·lar al dret i a les institucions internacionals per aconseguir el reconeixement del nou estat català, i pel que respecta a la UE, postula per aplicar "el dret a la secessió d'estats" i que Catalunya sigui membre mitjançant un procediment d'"ampliació interna". Destaca, en aquest apartat, el compromís de "seguretat jurídica de les inversions i interessos internacionals que hi ha a Catalunya" així com el d'"assegurar la presència de les multinacionals a Catalunya durant tot el procés i garantir-ne el paper d'actors clau com a elements d'estabilització econòmica".

En l'"agenda espanyola", ERC preconitza "la promoció contínua del diàleg amb Espanya", tant per celebrar el referèndum com per establir "els mecanismes per a la negociació del repartiment d'actius i passius" entre els estats espanyol i català".

stats