Política 31/10/2012

Junqueras: "Espanya serà el primer en voler Catalunya a la UE perquè no voldrà una duana pel 70% de les exportacions"

El candidat d'ERC rebutja de ple acceptar un nou pacte fiscal amb l'Estat

Acn
3 min

BarcelonaEl líder d'ERC i candidat a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha carregat aquest dimecres contra aquells que diuen que Espanya vetaria l'entrada d'una possible Catalunya independent dins la Unió Europea. Junqueras assegura que aquesta possibilitat no és imaginable, perquè "el 70% de les exportacions d'Espanya a Europa passen per Catalunya" i no veu a l'Estat volent establir "una duana" per aquest volum de negoci. "Espanya serà el primer que ens voldrà a dins", ha sentenciat. A més, ha alertat a CiU que si després de les eleccions vol negociar un nou pacte fiscal amb l'Estat, no trobarà a ERC del seu costat. "Ni ho volem, ni hi creiem", ha dit. Per Oriol Junqueras, Espanya serà l'estat més interessat en que si Catalunya s'independitza no surti de la UE. Així ho ha considerat aquest dimecres, en assegurar que l'Estat serà "el primer que ens voldrà a dins". "El 70% de les exportacions de l'Estat van cap a Europa i passen per Catalunya. De debò algú creu que Espanya vol una duana aquí? Jo no m'ho crec", ha sentenciat el candidat d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Junqueras assegura que no hi haurà cap problema amb Europa si s'engega el procés sobiranista. En aquest sentit, ha explicat que cada cop que ell ha parlat amb membres d'algun govern dels estats membres o amb eurodiputats d'altres països, "només han dit que l'únic que necessitem és un mandat democràtic". "Ningú mai ens va dir que necessitéssim altra cosa", ha conclòs.

En aquest mateixa línia, ha rebutjat que estats com Alemanya o Itàlia s'oposessin a que Catalunya formés part de la UE perquè les seves empreses tenen interessos aquí i "ningú s'imagina aquests estats prenent decisions contra les seves empreses".

Pel que fa a les posicions que fins ara han manifestats alguns alts mandataris de la UE sobre el procés sobiranista, Junqueras ha insistit que "no existeix cap antecedent jurídic sobre la qüestió" i que, per tant, "s'aplicaria el principi general del dret, que diu que les decisions es prenen democràticament i aquestes decisions esdevenen vinculants". A més, ha defensat que si en el seu dia l'Alemanya de l'est no va tenir cap problema per incorporar-se a Europa formant part de l'Alemanya unificada, "també valdria per l'exemple contrari, on uns ciutadans que ja són europeus no tindrien problema per seguir a dins amb un nou estat".

D'altra banda, i després que algunes veus hagin apel·lat a la negociació d'un nou pacte fiscal després de les eleccions com a sortida per resoldre la qüestió sobiranista a Catalunya, Junqueras ha volgut deixar ben clar que aquesta no és una possibilitat viable per ERC. "Si el futur Parlament opta per un nou acord fiscal, a CiU li sobraran els socis per aconseguir-ho, no cal que estiguem nosaltres. Ni hi voldrem ser-hi, ni hi creiem, ni res de res", ha sentenciat, tot advertint que un pacte fiscal "no resoldrà els problemes dels ciutadans perquè tothom sap que l'estat espanyol incomplirà i no és de fiar".

Mirant a altres punts de l'actualitat política, el líder d'ERC ha volgut replicar les paraules de la socialista Carme Chacón, que ha descartat per complet que el seu partit vulgui tornar a un govern amb Esquerra. "No sap com me n'alegro que digui això", ha sentenciat el republicà, que ha considerat que "és normal que Chacón no vegi factible fer una cosa així amb ERC". "Què esperem de Chacón? Algú esperava que digués que era partidària de voler alguna cosa amb ERC?", s'ha preguntat.

Per últim, i parlant també dels socialistes, Junqueras ha reiterat que el seu objectiu en aquestes eleccions és deixar enrere el PSC per ser "el gran referent de l'espai d'esquerres de Catalunya" perquè algun dia sigui "el partit hegemònic".

stats