Política 31/08/2012

Oriol Pujol celebra les paraules de Barroso i les veu com una reacció al nou discurs "desacomplexat" de Catalunya

Aplaudeix que Unió també assisteixi a la manifestació i recrimina al PSC que no s'hi sumi

Acn
2 min
Oriol Pujol al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEl secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha celebrat aquest divendres les paraules del president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i les veu com una reacció al nou discurs "desacomplexat" de Catalunya. En declaracions a RNE, ha remarcat la novetat que suposa aquest pronunciament d'una institució internacional de "primer nivell" com la CE, que "posa les coses al seu lloc" i deixa clar que Catalunya podria continuar formant part de la UE si fos independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la manifestació de l'Onze de Setembre, ha aplaudit que Unió també hi participi, i ha afegit que estava segur que així ho decidirien, perquè els democratacristians, com CDC, defensen el pacte fiscal i el dret a decidir. Per això podran participar-hi, ha remarcat, com a CiU. De fet, ha opinat que la voluntat que la manifestació sigui "d'ampli ventall" no hauria estat certa si Unió no s'hi hagués trobat còmode. Ha aprofitat també per recriminar al PSC que no s'hi vulgui sumar: aquelles forces "que no s'entén massa que es quedin a casa", quan en el fons, "més enllà dels lemes i els motius", és una manifestació "fonamentalment en defensa de Catalunya". Aquests partits hi haurien de ser si diuen que defensen els catalans i Catalunya.

Després que Barroso admetés per primer cop que en el cas hipotètic de la independència de Catalunya, el futur de l'estat català s'hauria de negociar "en el marc legal internacional", Pujol celebrat que la CE per primer cop faci "pedagogia" sobre els passos que hauria de fer una hipotètica Catalunya independent. "Un pronunciament de qui és la primera institució europea és una novetat i una satisfacció sempre que sigui expressada, i això ho hauria de dir Barroso, en termes que s'acatarà la voluntat del poble de Catalunya", ha argumentat. Al seu parer, amb aquestes declaracions, es "posen les coses al seu lloc", ja que Barroso parla d'una negociació perquè Catalunya pogués entrar a la UE com a estat independent.

En tot cas, ha interpretat les paraules de Barroso com una resposta al "missatge intern que mai s'havia fet des de Catalunya amb tanta claredat, fortalesa i desacomplexament com fins ara. Aquesta reacció es produeix, ha dit, perquè "s'observa internacionalment que a Catalunya hi ha un procés de musculatura, de fortalesa interior cada cop més clar i determinat".

"Ens atrevim a dir que forma part de l'èxit amb el qual s'està articulant aquest nou discurs a Catalunya", ha afegit Pujol, que creu que Barroso fa aquestes declaracions perquè està "intuint què és el que s'està coent a Catalunya". La "musculatura interior" que està guanyant Catalunya, ha continuat, fa que ara també Europa l'escolti.

Pel que fa Espanya, ha demanat que no es tanqui la seva posició, perquè "parlant la gent s'entén". "La negociació en algun moment haurà de ser el gran procediment perquè puguem conviure", ha opinat.

stats