El govern espanyol paga a última hora 20.000 euros a Otegi per danys morals

El Tribunal Europeu de Drets Humans obligava l'estat a fer-ho abans del març d'enguany perquè considera "desproporcionada" la sentència d'un any de presó al líder abertzale per criticar el rei l'any 2003

El Govern pagarà 20.000 euros a Arnaldo Otegi per danys morals per evitar una sanció del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que el març de l'any passat va condemnar Espanya a indemnitzar l'exportaveu de Batasuna per haver-li imposat una condemna "desproporcionada" per injúries greus al rei l'any 2003.

El Ministeri de Justícia ha donat l'ordre de pagament a la Caixa General de Dipòsits del Tresor i es farà efectiva en les pròximes hores, han informat fonts del departament que dirigeix Alberto Ruiz-Gallardón.

El TEDH va condemnar Espanya a indemnitzar amb 20.000 euros a Otegi i pagar 3.000 euros en concepte de costos en una sentència del 15 de març de 2011 per haver-li imposat una condemna "desproporcionada", un any de presó, per un delicte d'injúries greus al rei el 2003.

Pena "no comparable"

La sentència es va convertir en ferma el 19 de setembre de 2011 quan el Tribunal Europeu de Drets Humans va rebutjar el recurs presentat pel govern espanyol perquè la gran sala de la Cort revisés la primera resolució.

Segons el TEDH, "una pena de presó imposada per una infracció comesa en el terreny del discurs polític no és compatible amb la llibertat d'expressió garantida per l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans".

"Interès públic legítim"

Per al Tribunal d'Estrasburg, "en el context d'un debat sobre una qüestió amb un interès públic legítim, res pot justificar la imposició d'aquesta pena de presó".

El 26 de febrer de 2003, Otegi va dir que el rei "és el cap suprem de l'Exèrcit espanyol, és a dir, el responsable dels torturadors i de qui protegeix la tortura i imposa el seu règim monàrquic al nostre poble gràcies a la tortura i la violència".

Compliment 'in extremis' de la sentència

L'Executiu estava obligat a complir la sentència del TEDH abans del mes de març per evitar una sanció.

El procediment d'execució d'una sentència ferma estableix que, en el termini màxim de dotze mesos, l'Estat que hagi estat condemnat ha de remetre al Tribunal Europeu un informe que inclogui les mesures individuals per reparar la violació de drets humans, com són el pagament d'indemnitzacions o altres mesures generals adoptades per prevenir futures violacions similars.

En declaracions a Onda Cero, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha expressat la seva "discrepància" amb la sentència, però també el seu "acatament", "amb disgust", atès que el Tribunal Europeu de Drets Humans, d'acord amb els convenis signats per Espanya, té jurisdicció sobre assumptes que tenen lloc al nostre país.