Política 08/10/2020

El PDECat busca noves joventuts

Neix Fòrum Demòcrata, amb exmembres de la JNC, com a organització "independentista, nacionalista i de centre"

Núria Orriols
3 min
El consell nacional del PDECat en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn altre símptoma que el divorci entre el PDECat i JxCat és gairebé definitiu és que diversos membres vinculats al Partit Demòcrata ja impulsen una nova organització juvenil per substituir la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Així, segons ha pogut saber l'ARA, militants del PDECat, entre ells l'exsecretari general de la JNC i diputat a Madrid Sergi Miquel, promouen una nova entitat juvenil, Fòrum Demòcrata, que es defineix com a "independentista, nacionalista i de centre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què el PDECat busca noves joventuts? La JNC, encara vinculada per conveni amb el Partit Demòcrata, va aprovar en el seu consell nacional del mes de juliol animar la militància a participar en el congrés de Junts per Catalunya, que va finalitzar aquest cap de setmana passat. Així, majoritàriament, els militants de la JNC s'han mostrat partidaris de caminar cap a Junts, però alguns dels seus membres no ho veuen clar i per això han decidit crear una altra organització que més endavant es pugui vincular al Partit Demòcrata si efectivament hi ha separació definitiva.

L'exemple més clar és el de Sergi Miquel, diputat a Madrid, que ha anunciat per Twitter que es dona de baixa de l'organització juvenil. En una carta adreçada a la secretària general actual de la JNC, Judith Toronjo, i que va fer pública a les xarxes, Miquel assegurava que Junts "s’ha deixat arrossegar per postulats populistes", i ha posat d'exemple la llei del Parlament que limita el preu del lloguer.

El diputat a Madrid és un dels impulsors de Fòrum Demòcrata, juntament amb Lluís Valls (Berguedà), Núria Creus (Bages), Alex Rubio (Cerdanya), Bernat Calvo (Maresme) o Jordi Baron (Anoia), fins a arribar a un grup impulsor de catorze persones de diferents punts de territori.

"L'objectiu de la independència és clarament compatible amb la defensa d'uns valors que no facin seguidisme dels postulats dogmàtics de l'esquerra", expliquen des de Fòrum Demòcrata a l'ARA. D'aquesta manera defensen la col·laboració público-privada, els autònoms i les pimes, a més de l'escola concertada. De fet, asseguren que "hi ha un atac constant" a aquest model de centres educatius i afirmen que cal una organització juvenil que "aposti sense complexos" pel model educatiu català que inclou tant la pública com la concertada. En aquest sentit també critiquen l'última regulació del preu del lloguer a Catalunya, que es va aprovar al Parlament amb el vot en contra del Partit Demòcrata, el primer cop que JxCat i el partit que presideix David Bonvehí van votar diferent.

Fòrum Demòcrata convocarà un congrés a finals d'any i després es desplegarà a tot el territori de manera organitzada. De fet, el comitè executiu de la JNC es reuneix aquest dijous i aprovarà diverses baixes perquè se sumen a Fòrum.

La JNC decidirà si ratifica el conveni de col·laboració amb el PDECat

Fonts de la JNC expliquen que el desencaix entre els diferents sectors de l'espai de Junts es veu també reflectit a l'organització juvenil. És per això que, davant la possibilitat d'un enfrontament electoral entre JxCat i el PDECat, la JNC decidirà si manté el vincle amb el PDECat.

El PDECat busca noves joventuts

Està previst que pròximament consulti al consell nacional si ratifica o no l'acord de col·laboració que tenen amb el Partit Demòcrata des del 2016 i que abans tenien amb Convergència. Aquest conveni està reflectit als estatuts del PDECat, els quals també s'haurien de modificar si hi ha canvis en aquesta línia.

stats