Política 07/10/2020

El PDECat escollirà el seu candidat a la Generalitat el 2 de novembre

Bonvehí titlla de política ficció un acord amb JxCat però no explicita si anirà en solitari

Núria Orriols
2 min
El PDECat titlla de “purga” el cessament de Chacón

BarcelonaEl PDECat ha decidit actuar ja al marge de JxCat de cara a les pròximes eleccions, malgrat que no explicita en públic si finalment hi concorrerà en solitari. Els consellers nacionals del partit han aprovat per un 85% activar les primàries per escollir el candidat de cara als pròxims comicis i el dia 2 de novembre el triarà la militància. Els detalls concrets de quan es poden presentar candidatures els determinarà l'executiva del partit dilluns, però tot apunta que serà la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, qui farà el pas –tot i que també hi ha la mirada posada en les pretensions que pugui tenir l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per presentar-se, segons han explicat, es necessita l'aval d'un miler de militants. Pel que fa a la resta de la llista, es triaria a finals de novembre. Així doncs, el PDECat tindrà candidats escollits abans que JxCat, ja que el partit de Carles Puigdemont no aprovarà el reglament de primàries fins als dies 7 i 8 de novembre.

Marc Castells: “El projecte de Puigdemont s’ha escorat a l’esquerra i demanem que sigui més central”

David Bonvehí, president del partit, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que el PDECat "estarà en les properes eleccions" i que un acord a hores d'ara amb JxCat és "política ficció". En aquests moments està descartat que els dos partits concorrin en coalició electoral, però l'última oferta sobre la taula era que el Partit Demòcrata incorporés els seus candidats a la candidatura de Junts. Bonvehí no s'ha volgut pronunciar sobre aquesta opció i tampoc explícitament sobre si aniran en solitari, però ha insistit per activa i per passiva que un pacte és ara "política ficció".

D'altra banda, sí que ha dit que "no està sobre la taula" fer una coalició amb el Partit Nacionalista de Catalunya, de Marta Pascal, que va marxar del Partit Demòcrata pel desacord amb la línia de l'expresident Puigdemont. Fonts coneixedores de les converses –que n'hi ha– asseguren que el PNC vol que sigui Pascal la cara visible d'una candidatura conjunta, mentre que el Partit Demòcrata, en cas que hi hagués algun tipus d'acord, vol ser qui nomeni el número u. A més, les relacions entre Bonvehí i Pascal no eren bones fins ara: l'actual direcció del PDECat està dolguda pel fet que l'excoordinadora general del partit estripés el carnet.

stats