Política 20/07/2020

El PDECat no suspendrà els militants que es facin del partit de Puigdemont però estudia mesures per als càrrecs orgànics

Una membre de l'executiva va participar en la maniobra perquè l'expresident es quedés JxCat

Núria Orriols
5 min
El president del PDECat, David Bonvehí, acompanyat de l'executiva

BarcelonaJunts per Catalunya va presentar el seu full de ruta congressual –que s'allargarà fins al 3 d'octubre– dissabte passat i va aclarir una de les incògnites clau de cara a la negociació amb el PDECat: permetrà la doble militància mentre els seus associats no decideixin el contrari. Això implica que els exconsellers presos o l'expresident Carles Puigdemont mantenen ara per ara el carnet del Partit Demòcrata, encara que estiguin impulsant la formació de Junts. De fet, en una entrevista dissabte al programa Preguntes freqüents, de TV3, l'exconseller Josep Rull va confirmar que es donaria de baixa. Fins ara la direcció del PDECat havia mantingut que els seus estatuts no permeten la doble militància, però fonts de l'executiva consultades per l'ARA expliquen que, de moment, no tenen previst iniciar cap tràmit per expulsar ningú que es faci associat del partit de Puigdemont. Ara bé, sí que estudien mesures per a les persones que tinguin càrrecs orgànics i facin el pas a JxCat, ja siguin membres de l'executiva o càrrecs de l'estructura territorial com, per exemple, presidents comarcals o de vegueria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mateixa vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, ha donat suport públic al partit de Junts, però ara per ara es manté dins la direcció del Partit Demòcrata, a més d'altres membres com Montserrat Morante, que també és part del govern de la Crida, o l'exdiputada Lourdes Ciuró, que s'hi ha afiliat.

En el cas de Morante, segons ha pogut saber l'ARA, també ha participat en el moviment que va fer Puigdemont per quedar-se la marca de Junts per Catalunya. Fins fa poc, tenien les sigles registrades tres militants de base del PDECat que, per ordre de la direcció, el mateix dia que van registrar el partit van signar també un document de renúncia dels poders –tal com va avançar aquest diari–. Aquesta documentació estava en mans d'un advocat a qui Puigdemont va encarregar ara fa uns mesos que prengués les "mesures necessàries" perquè "JxCat quedés protegit". En un primer moment figuraven com a representants de JxCat al registre de partits Laia Canet Sarri, exconsellera municipal de l'Eixample de Barcelona del PDECat, i dues persones més. En el moment de fer el canvi que, com va avançar Nació Digital, es va fer de manera telemàtica, es van situar com a membres tècnics de la direcció l'alcalde de Balenyà, Carles Valls; Montse Morante com a secretària general, i Irene Negre, que també és membre del govern de la Crida, com a tresorera.

Fonts de la direcció del Partit Demòcrata consultades sobre aquesta qüestió asseguren que Morante no va avisar David Bonvehí d'aquest moviment. De fet, Bonvehí se'n va assabentar la primera setmana del mes de juliol perquè així li va transmetre l'entorn de Puigdemont. Fins llavors la direcció del PDECat creia que tenia el control de les sigles de JxCat i, de fet, era una dels seus asos en la negociació, fins al punt que no descartaven presentar-se amb aquest nom en cas de trencament amb l'expresident.

Al seu torn, fonts properes a Morante asseguren que va ser una qüestió "instrumental" i que la idea ha de ser ara "transitar cap a Junts per Catalunya", com va aprovar el darrer consell nacional del Partit Demòcrata.

Els estatus del PDECat

Els estatuts del Partit Demòcrata no permeten la doble militància, llevat que es faci una excepció de manera explícita per part del consell nacional de la formació, previ informe de la comissió de qualitat democràtica del partit. El dia 30 de juliol està previst un conclave d'aquest ens, i els partidaris de Puigdemont voldrien que fos en aquesta reunió que s'acceptés la doble militància amb Junts per Catalunya. Una via que implicaria oficialitzar-ho i que, de moment, no contempla la cúpula de David Bonvehí. Considera que tenen marge per decidir en funció de com avancin les negociacions, ja que el congrés de JxCat s’allargarà fins el 3 d’octubre.

Pel que fa a la pèrdua de la condició de militant, també està regulada als estatuts. A banda de la baixa voluntària, també pot ser per la tramitació d'un expedient disciplinari, regulat al Títol VIII dels estatuts del partit. L'encarregada de fer-ho és la comissió de qualitat democràtica. En aquest apartat també es preveu la suspensió de funcions dels càrrecs orgànics.

Són faltes molt greus i greus el fet de "presentar-se i/o donar suport públic a altres llistes electorals a les que presenti el Partit Demòcrata en solitari, en coalició o federació"; a més de "l'adhesió o suport a forces contràries i les manifestacions públiques o actes contra el partit", entre altres casuístiques.

¿És el fet de fer-se d'un altre partit algun d'aquests supòsits? Això dependrà del que interpreti la comissió de qualitat democràtica del PDECat, presidida per l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. També en formen part Laia Sala, Salvador Esteve, Miquel Àngel Vallès i Cristina Benítez. Aquest ens és l'encarregat d'estudiar el cas, amb audiència de la persona afectada, i de decidir què fer després d'un informe de l'executiva nacional.

Les sancions poden anar des de la suspensió temporal del càrrec orgànic fins al cessament o la suspensió dels drets de militància per un període de temps. L'últim cas conegut que va estudiar la direcció a la comissió de qualitat democràtica va ser el de l'exconseller Santi Vila. La llavors coordinadora general, Marta Pascal, va portar-lo davant d'aquest organisme per haver criticat en públic els seus companys de files pels fets de l'1 d'Octubre. L'expedient no va acabar amb cap sanció perquè ell mateix va donar-se de baixa del partit.

Converses encara en marxa

Malgrat les diferències entre el PDECat i Puigdemont, les converses per intentar arribar a un acord segueixen. Es vehiculen a través de la cúpula encapçalada per David Bonvehí i el president de la Crida, Jordi Sànchez, i el mateix Puigdemont. "Parlem, però s'avança poc", asseguren fonts coneixedores, mentre que els exconsellers presos també intenten acostar posicions.

Ara per ara, però, l'entesa sembla difícil. Per una banda, l'expresident vol fer un nou partit des de zero i que s'hi sumin els militants de la Crida, el PDECat i gent sense carnet; mentre que el Partit Demòcrata vol fer una coalició amb el nou artefacte, ja que consideren la via de Puigdemont com una dissolució de facto de la formació. A més, també s'hi suma, segons el Partit Demòcrata, una qüestió ideològica. A parer seu, el projecte de l'expresident s'ha "escorat a l'esquerra" i no representa el centredreta liberal o conservador. Un requisit que també consideren indispensable per a l'acord.

Aquest dilluns l'expresident ha ofert una roda de premsa arran de la publicació del seu llibre M'explico: De la investidura a l'exili, que ha fet amb el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, sobre la legislatura del referèndum de l'1-O. Quan li han preguntat sobre les negociacions amb el PDECat, però, ha evitat pronunciar-se. Tampoc ha dit si l'expresident Artur Mas, que guarda silenci, li dona suport amb la nova formació.

stats