Política 15/05/2019

Sánchez creu que el bloqueig a Iceta al Senat és un veto a la "convivència, el diàleg i l'entesa"

El PNB insta ERC i JxCat a reconsiderar el veto a Iceta com a president del Senat

Ara
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en un acte de campanya electoral

MadridPressió a l'independentisme perquè avali la presidència de Miquel Iceta al Senat. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dimarts les formacions independentistes de vetar "la convivència, el diàleg i l'entesa" si finalment acaben bloquejant la designació d'Iceta com a senador autonòmic. "El que demostren és tenir por de les solucions i de dir als catalans que van creure en ells que la independència no serà possible", ha assegurat el líder del PSOE en un acte de campanya des de Donosti.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per molt veto que posin no podran amb les ànsies de Catalunya, Euskadi i la resta de pobles d'Espanya de concòrdia i unió de tots els espanyols", ha manifestat Sánchez, que ha anunciat que la legislatura que s'obre és la de la convivència, "mal que els pesi a les tres dretes i als independentistes". Així, s'ha compromès amb un govern que "defensarà l'autogovern d'Euskadi i Catalunya".

El Partit Nacionalista Basc (PNB) també espera que JxCat i ERC reconsiderin la seva negativa. En una entrevista a RNE, el president de l'Euzkadi Buru Batzar (EBB), la comissió executiva del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat que Iceta representaria "l'oblit del 155" i un Senat de "l'acord, del diàleg i de la reconciliació". Per al dirigent 'jeltzale', que els partits sobiranistes s'oposessin a la seva candidatura en el ple d'aquest dijous seria "l'enèsim símptoma de la brega i el deteriorament de les relacions polítiques en què ha caigut la política a Catalunya i la seva relació amb la política espanyola". "Només puc entendre la decisió a partir de la història passada, els problemes i els greuges que ells mateixos han tingut amb una part de les forces constitucionalistes en altres moments", ha afegit.

La direcció d'ERC va optar aquest dimarts pel 'no' a Iceta, tot i que el grup parlamentari manté una reunió al Parlament aquest dimecres. JxCat també ha celebrat una trobada amb els seus diputats a la cambra catalana i també s'inclinaria per tombar la designació del primer secretari del PSC com a senador autonòmic, tot i que amb força debat intern.

Ortuzar també ha parlat de la futura investidura de Pedro Sánchez i s'ha obert a donar-li els seus vots si el líder del PSOE es compromet amb un "vestit nou per al model territorial". Una reforma que hauria de substituir les autonomies i amb l'objectiu que les "realitats nacionals d'Euskadi i Catalunya convisquin harmònicament amb altres". "Esperem la trucada del president i candidat a la reelecció Sánchez, depenent del que ell ens plantegi ja ho veurem. La pilota és més a la seva teulada que a la nostra", ha indicat.

stats