Política 16/11/2016

El PP prova a la desesperada de recol·locar Fernández Díaz al Congrés

El PSOE rectifica a última hora i s'uneix al boicot per evitar que l'exministre presideixi una comissió

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Jorge Fernández Díaz, ahir al ple de Congrés. EFE

MadridEl futur de Jorge Fernández Díaz al Congrés ja s'ha convertit en un vodevil. El PP prova a la desesperada de col·locar l'exministre de l'Interior en alguna comissió de la cambra, davant del boicot generalitzat de l'oposició. A última hora, els populars han decidit ajornar la votació per escollir-lo president de la comissió d'Exteriors. Han defensat que necessitaven un temps de "reflexió" perquè els socialistes hi votessin a favor i no s'abstinguessin, en defensa de l'acord no escrit entre els diferents grups parlamentaris per donar suport a l'elecció de cada partit per a les presidències de les comissions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però ni dues hores més tard i davant l'anunci del PSOE que faria tot el possible per evitar que presideixi qualsevol comissió, el PP ha intentat recol·locar Fernández Díaz al capdavant de la comissió mixta del Tribunal de Comptes. El problema que tenien és que no n'era membre i havien de substituir un dels seus diputats. Al final, la comissió ha decidit també ajornar la votació per evitar que l'exministre arribi a la presidència. En declaracions als passadissos del Congrés, Fernández Díaz ha dit que farà el que li demani el PP perquè no vol ser "un problema".

Canvi d'última hora del PSOE

El PSOE ha canviat totalment d'opinió en menys de 24 hores i ara asseguren que faran tot el possible perquè Fernández Díaz no presideixi cap comissió. Segons fonts socialistes, "en les últimes hores han redoblat la pressió sobre el PP perquè no presentés" Fernández Díaz com a candidat. Una informació que contrasta amb el que asseguraven ahir les mateixes fonts a l'ARA: "Què hi farem", assenyalaven sobre la seva elecció, i defensaven no trencar el pacte no escrit per a l'elecció de les presidències de comissions.

Els populars també van treure importància ahir al fet que el PSOE finalment no donés suport a Fernández Díaz, tal com estava acordat. I van carregar només contra Podem per presentar un candidat alternatiu a la comissió d'Exteriors, Pablo Bustinduy. El número dos de la formació morada, Íñigo Errejón, va assegurar que havien ofert al PSOE votar el seu candidat, tot per evitar recol·locar dins del Congrés un ministre reprovat per la cambra i que s'enfronta a una comissió d'investigació. Bustinduy ha assegurat el mateix després de la comissió: que fins cinc minuts abans d'entrar-hi el PSOE els ha dit que no presentarien un candidat alternatiu.

Presentació d'un candidat alternatiu

Però després que es decidís ajornar la votació de la comissió d'Exteriors, fonts socialistes han anunciat que tant des de la gestora com des del grup socialista estaven disposats a presentar un candidat alternatiu per presidir la comissió, amb el compromís que si hagués estat escollit, dimitiria en el moment que el PP hagués presentat aquest altre candidat per mantenir l'acord i que el PP pugui presidir la comissió d'Exteriors. El portaveu socialista d'Exteriors no ha defensat aquesta versió durant la reunió.

Just aquest matí, l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez ha reclamat en un tuit que es faci tot el possible per evitar el nou nomenament de Fernández Díaz.

Ciutadans és el partit que, juntament amb el PP, més ha defensat que es permeti a Fernández Díaz ser president de la comissió. Consideren que no és el candidat més "idoni" però que s'ha de respectar el pacte no escrit de permetre que cada partit esculli els membres a presidir la seva comissió. En un tuit, el líder del partit taronja, Albert Rivera, ha criticat que Sánchez opini "des de fora" del Congrés les posicions d'altres partits sobre Fernández Díaz.

Tot i això, el portaveu de C's al Parlament, Fernando de Páramo, ha volgut donar un toc d'atenció als populars aquest dimecres des del faristol. Ha avisat el PP que no pot "posar en risc" l'acord parlamentari de legislatura perquè Fernández Díaz sigui president d'una comissió.

stats