LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 06/08/2016

PP i C’s atien la fractura del PSOE per investir Rajoy

Els populars intenten arrossegar Rivera al ‘sí’ obrint la porta a aprimar les diputacions

Gerard Pruna
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría va comparèixer després del consell de ministres.

BarcelonaL’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va convertir-se en la palanca de PP i Ciutadans (C’s) per intentar vèncer la resistència del PSOE a facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Conservadors i liberals van córrer a fer d’altaveus de les paraules de l’exlíder del PSOE en un intent d’eixamplar la fractura entre les files socialistes. En una entrevista a RNE, el vicesecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, va arribar a animar els barons a rebel·lar-se contra Pedro Sánchez i a votar en el pròxim comitè federal del PSOE a favor de permetre que Rajoy governi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També a C’s van fer-se ressò de les paraules de Zapatero. Els d’Albert Rivera van veure-hi una oportunitat de desempallegar-se durant unes hores de les veus que els exigeixen passar de l’abstenció al vot favorable a Rajoy. La cúpula del partit taronja admet en privat que fa temps que està sotmesa a fortes pressions i, per això, s’esforcen en cada compareixença a subratllar que els números no surten -els 32 vots de C’s no serien suficients per investir Rajoy- i traslladar la responsabilitat sobre el PSOE. Ahir va ser el secretari de comunicació del partit, Fernando de Páramo, l’encarregat de burxar en “la crisi interna” dels socialistes per instar-los a facilitar un govern del PP.

Per intentar desactivar l’estratègia coordinada de la dreta, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va sortir a tancar files amb Sánchez i va avisar el PP que no aconseguirà “trencar-los”. “Tots els socialistes seguirem units en el no a Rajoy”, va afirmar. Poc després, el secretari general socialista a l’Aragó, Javier Lambán, va donar suport a la proposta de Zapatero d’obrir un procés de diàleg intern en el partit.

Pressió des de la Moncloa

Tot i que l’estratègia preferida de Rajoy sempre ha sigut asseure’s i esperar que la pressió del pas del temps desgasti els seus adversaris, aquest cop ell també actua contrarellotge després de l’encàrrec del rei d’anar a la investidura. Els populars continuen sense posar data al primer debat i ahir ja especulaven amb la possibilitat de posposar-lo fins després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. Aquesta estratègia permetria a Rajoy guanyar temps mentre espera algun símptoma que a PSOE i C’s els comencin a tremolar les cames.

En l’intent de buscar aquests titubejos, els populars no han dubtat a implicar-hi també la Moncloa. Ahir la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va dur la negociació al consell de ministres i va intentar arrossegar C’s cap al obrint la porta al pla per racionalitzar l’administració aprimant les diputacions. No va ser l’únic missatge en clau d’investidura. En un altre intent d’activar els barons del PSOE, va assegurar que la investidura va lligada als pressupostos del 2017 i al sostre de despesa, i va avisar que de l’aprovació d’aquestes mesures en dependrà també el finançament de les autonomies.

stats