Política 03/06/2019

El PP convocarà Cs i Vox a reunions conjuntes per negociar governs, tot i les reticències de Rivera

Els conservadors demanen un “esforç” al partit taronja per aixecar el veto a la negociació amb la ultradreta

Dani Sánchez Ugart
2 min
Quatre comunitats pendents del dilema de Cs: Vox o el PSOE

MadridEl secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha anunciat aquest dilluns que convocaran Ciutadans i Vox a una reunió “a tres” per tractar la formació de governs després de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig. Els populars volen recolzar-se en els diputats dels dos partits de dretes per evitar l’entrada de les esquerres a executius com els de la Comunitat de Madrid, l’Aragó o Castella i Lleó, però aquesta possibilitat xoca amb l’exigència del partit de Santiago Abascal que es produeixin negociacions amb tots els partits que volen formar part de la majoria i el veto de Ciutadans a reunir-se amb la ultradreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Antena 3, Egea ha demanat un “esforç” a Albert Rivera, i li ha reclamat que no estigmatitzi Vox, perquè l’experiència del govern andalús ha sigut, segons ell, “positiva”. Allà hi ha un govern del PP i Cs, amb el suport des de fora de Vox. En aquell cas, però, els ultradretans es van conformar amb negociar només amb el PP, i ara asseguren que s'han d'asseure també amb Cs per firmar.

Si no se’n surt de moure el veto de Ciutadans, el PP convocarà per separat els equips negociadors de les dues formacions, tot i que aquesta solució no li valdria a Vox, que no vol acceptar aquestes condicions, segons ha insistit aquest dilluns el líder de la formació ultra, Santiago Abascal, que ha acusat Cs de no actuar amb “política madura”.

Tot plegat arriba mentre hi ha moviments interns al partit autoanomenat liberal, amb les primeres crítiques a Rivera per l’aproximació a la dreta. Algunes veus com el candidat europeu, Luis Garicano, el líder de Castella i Lleó, Francisco Igea, o el responsable econòmic, Toni Roldán, són partidaris d’una aproximació al PSOE i comencen a formar un corrent crític intern inèdit en un partit acostumat a fer pinya amb el seu líder.

El PP d'Euskadi vol "personalitat pròpia" respecte a Génova

Les desavinences amb la línia oficial del partit també existeixen al PP i aquest dilluns les ha fet evidents el líder a Euskadi, Alfonso Alonso, que ha anunciat una convenció el 13 i 14 de setembre per definir la "personalitat pròpia" de la formació al territori basc. "Som l'única referència de centredreta constitucional al País Basc", ha assenyalat Alonso, que no ha volgut aprofundir en relació als possibles pactes del PP amb Cs i Vox en altres punts de l'Estat perquè a Euskadi "Vox no hi és ni se l'espera". Amb tot, ha apuntat que "no es tracta d'arribar al poder amb qualsevol projecte", sinó fer-ho amb un de "clar que ha de ser la centralitat i el pragmatisme". El líder dels populars a Euskadi ha subratllat que la convenció que tindrà lloc al setembre a Donosti té per objectiu redefinir la "personalitat pròpia amb perfil propi" basada en el constitucionalisme i el foralisme, després d'uns resultats en les eleccions del 28-A i el 26-M que "no van ser els esperats".

stats