Política 07/05/2018

Ángel Garrido substituirà Cifuentes a la Comunitat de Madrid i Pío García Escudero assumirà la gestora del partit

El partit busca una solució provisional, fins als comicis del 2019

Dani Sánchez Ugart
3 min
Ángel Garrido / EFE

MadridÁngel Garrido serà el nou president de la Comunitat de Madrid. L'actual president en funcions, després de la dimissió de Cristina Cifuentes, ha estat l'escollit aquest dilluns pel comitè electoral del partit, reunit a la seu del carrer Génova, com a candidat al debat d'investidura. El candidat popular rebrà el suport de Ciutadans, que ja ha dit que votarà qualsevol candidat que proposi el PP després de la dimissió de Cifuentes. Mentrestant, el partit imposarà una gestora a la delegació del partit a la Comunitat (Cifuentes també va abandonar els càrrecs orgànics), que estarà comandada per Pío García Escudero, actual president del Senat, mentre que Juan Carlos Vera serà el número dos del partit de manera provisional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'elecció de Garrido el PP opta per un perfil pròxim a l'expresidenta –era el seu número dos–, després d'haver valorat apostar per un perfil baix i no alineat amb cap dels dos sectors del partit a la capital madrilenya (els pròxims a Cifuentes i els d'Esperanza Aguirre). Garrido s'ha distanciat de Cifuentes des que va assumir el càrrec en funcions, després de la dimissió de l'expresidenta, i durant el discurs del Dos de Maig, festivitat de Madrid, ni tan sols hi va fer referència. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha defensat la solució de "continuïtat" perquè "la gestió del PP a Madrid ha de continuar", i ha assegurat que és una derrota per a l'"esquerra radical", que està "desolada" perquè volia "assaltar el poder sense guanyar les eleccions". La presidenta de l'Assemblea de Madrid, Paloma Adrados, haurà de fixar en els pròxims dies una data per al debat d'investidura, en el qual s'ha de veure si hi apareixerà Cifuentes, que de moment conserva la seva acta de diputada.

Vinculat a la política madrilenya des de fa 20 anys, Garrido, de 54, ha estat lligat a Cifuentes en l'ascens i caiguda de l'expresidenta madrilenya. Va ser el número dos de la candidatura que la va fer presidenta, i després número dos a l'executiu autonòmic. També va pilotar les negociacions de l'acord d'investidura amb Ciutadans.

Mentrestant, al partit, el PP també triarà una solució intermèdia. La gestora que s'imposarà no destituirà tots els actuals càrrecs directius, com és habitual, sinó que inclourà noves cares sense fer un trencament absolut. Les dues designacions suposen que el partit encara els pròxims mesos com una transició, i que aspira a guanyar temps abans de designar els candidats a les eleccions autonòmiques i locals. Ni Garrido ni Escudero tenen gaires opcions de liderar les respectives candidatures. Maillo no ha volgut descartar-los del tot, però ha deixat molt clar que l'única decisió que ha pres l'executiva nacional del PP ha estat triar Garrido per al debat d'investidura, "fins al final d'aquest mandat", i ha remarcat que la direcció del partit prendrà la decisió de qui seran els candidats.

El PSOE denuncia que és "més del mateix"

El PSOE ha tardat només uns minuts a censurar la candidatura d'Ángel Garrido a la presidència de la Comunitat de Madrid. Segons el seu secretari d'organització, José Luis Ábalos, la seva elecció és "més del mateix". En aquest sentit, ha lamentat que Mariano Rajoy tingui "poca originalitat" i ha criticat durament que Ciutadans estigui disposat a donar-li suport malgrat apostar per la regeneració política. Ha recordat així que Garrido va ser president del canal Isabel II, immers en una gran trama de corrupció en l'operació Lezo, i que va ser l'encarregat d'"encobrir" en tot moment Cifuentes en el cas 'mastergate', informa Mariona Ferrer i Fornells.

"Ciutadans ha de saber que si la investidura tira endavant, en serà el veritable responsable", ha deixat anar fent una crida a l'abstenció dels diputats autonòmics del partit taronja perquè el portaveu socialista Ángel Gabilondo sigui el nou president de la Comunitat de Madrid. Ábalos va afirmar, sobre Cs: "Mentre es concentra en les eleccions i apel·la a un projecte net, ens està condemnant a un projecte brut".

stats