Política 23/01/2018

El PP, PSOE i Cs s'alineen per impedir que Zoido comparegui al Congrés per la violència policial de l'1-O

S'oposen també al fet que Santamaría i Montoro expliquin si es mantindran el 155 i el control financer

Ot Serra
2 min
El ministre de l'Interior, Jose Ignacio Zoido, durant la seva intervenció al Senat

MadridDesprés d'anunciar els 87 milions que va costar el desplegament policial amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre, Esquerra i el PDECat han demanat que el ministre de l'Interior torni a comparèixer, aquesta vegada en la comissió d'Interior del Congrés, per donar explicacions sobre l'1-O. El PP, Ciutadans i el PSOE –amb una abstenció– s'han alineat per evitar-ho i la proposta no ha tirat endavant. Els socialistes ja van haver de fer equilibris per denunciar a mitges l'actuació policial durant la jornada de votació, alhora que avalaven el desembarcament durant quatre mesos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya.

Les forces independentistes han obert la sessió de la diputació permanent d'aquest dimarts a la cambra baixa espanyola. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, s'ha mostrat especialment contundent, i ha exigit la compareixença de Zoido perquè aclareixi "qui va donar l'ordre d'entrar als col·legis a sang i foc" i per poder retreure-li en seu parlamentària el relat que va exposar sobre els fets. "Zoido va dir que Roger Español va donar un cop d'ull a la pilota de goma d'un pobre policia nacional", ha criticat el portaveu republicà.

La iniciativa d'ERC i el PDECat ha comptat amb el vistiplau del grup confederal d'Units Podem i del PNB, insuficients per tirar la proposta endavant. La nova portaveu d'En Comú Podem, Lucía Martín, ha subratllat que el ministre es va pensar que podia utilitzar la "violència indiscriminada per dissoldre un moviment polític", fet que va quedar reflectit en la premsa internacional "amb titulars com 'repugnant' o 'injustificable'". "És una vergonya que encara no s'hagin retut comptes", ha asseverat.

El PP ha remarcat que Zoido ja va comparèixer la setmana passada a la cambra alta i va donar detalls de l'operació Copèrnic. Ha assegurat que ERC i el PDECat tornen a demanar la compareixença perquè els seus senadors "no van estar a l'altura". "Segueixen instal·lats en el victimisme i la mentida", ha afirmat el representant popular Rafael Merino, que ha recordat que la violència policial es va exercir per "mantenir l'estat de dret" i que es van "utilitzar els mecanismes per evitar il·legalitats". Des de Cs, Miguel Gutiérrez ha assenyalat que "no és necessària" una sessió extraordinària de la comissió d'Interior i que es pot aprofitar una compareixença del ministre per algun altre aspecte per abordar aquesta qüestió. Finalment, el PSOE ha optat per l'abstenció i ha adduït que Zoido ja va comparèixer al Senat, on sí que van sol·licitar la seva presència.

La continuïtat del 155

PP, PSOE i Cs també han declinat la proposta d'ERC i el PDECat perquè comparegui la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per explicar si l'article 155 continuarà vigent encara que s'investeixi un nou president. A més, també s'ha rebutjat una sessió extraordinària perquè el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, detalli si el control de les finances de la Generalitat s'aixecarà juntament amb la fi del 155. Els tres partits que van aprovar la liquidació de l'autogovern català han votat en contra de les compareixences.

En la diputació permanent celebrada al Congrés s'ha aprovat la compareixença del ministre d'Energia, Álvaro Nadal, pel cas Castor, després que el Tribunal Constitucional anul·lés la indemnització multimilionària a l'empresa constructora de la plataforma de gas. Segons ha explicat Hernando, però, hi haurà fins a vuit compareixences de set ministres els propers dies per abordar diferents qüestions.

stats