POLÈMICA A LA DRETA
Política 07/12/2019

Els xocs del PP i Vox amenacen l’estabilitat dels pactes regionals

Els ultradretans miraran “amb lupa” les pròximes votacions a les comunitats

Germán Aranda
4 min
Els xocs del PP i Vox amenacen l’estabilitat dels pactes regionals

MadridSi balles amb l’extrema dreta pots caure perquè les seves coreografies són imprevisibles i agressives. Ho comprova ara mateix el PP, que després de fer de pont entre Vox i Ciutadans (ideal per al partit taronja, que ha pogut entrar en governs de coalició sense sortir gaire a prop dels de Santiago Abascal en la foto) veu ara com les últimes enganxades al Congrés i també a l’Assemblea i a l’Ajuntament de Madrid poden fer perillar els pactes de governabilitat a la Regió de Múrcia, Madrid i Andalusia o als ajuntaments d’Almeria i Saragossa, on executius de coalició del PP i Ciutadans depenen dels vots de Vox per aprovar les iniciatives.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Vox reconeixen al diari ARA la seva “preocupació” i avisen que a partir d’ara s’hi miraran “amb lupa” abans de votar qualsevol projecte del PP. En canvi, altres fonts del mateix partit al Congrés apuntaven aquesta setmana que no hi havia cap raó perquè el conflicte a la mesa afecti la seva relació, però sí que advertien que “en prendrien nota”. Des del PP asseguren no tenir “cap preocupació” per la governabilitat regional i responen: “Podem ser observats amb lupa i amb microscopi. Tenim uns pactes i si decideixen no complir-los són ells els que hauran de donar explicacions a la gent”. En la línia del que ja va dir el líder dels populars, Pablo Casado, dimarts passat després de la sessió constitutiva de les Corts, creuen que “els errors de Vox són els responsables que l’esquerra tingui la màxima representació de la història” a la mesa.

La formació de la mesa va ser, de fet, l’última enganxada entre Vox i el PP i potser la més forta. Es va produir el primer dia de la legislatura i, per tant, augura una relació complicada entre els dos partits, que lluitaran per liderar la dreta un cop Ciutadans s’ha desinflat. Durant els dies previs a la votació el PSOE va intentar sense èxit que el PP vetés Vox per mantenir la proporció de cinc membres d’esquerra i quatre de dreta a la mesa, obrint la porta a un lloc per a Ciutadans malgrat que el partit taronja només té deu diputats.

L’esquerra obté sis llocs

El PP s’hi va negar, però va intentar -també sense èxit- que Vox cedís una part dels seus vots a Cs. La falta d’acord va fer que finalment els populars s’asseguressin els dos representants a la mesa que els pertocaven i que Vox n’aconseguís un dels dos a què podia aspirar. A l’altra banda, tres membres del PSOE i tres més d’Unides Podem. Sis a tres. La reacció de Vox va ser criticar el PP perquè, segons l’extrema dreta, sabia que els vots a Ciutadans eren “inútils” i haurien pogut sumar-se als dels ultradretans per tenir un membre més. Al seu torn, el PP acusava el grup d’Abascal d’establir “un cordó sanitari” a Cs.

Els ultradretans ja fa temps que posen el PP i Ciutadans dins el sac del “consens progre” i entre els que intenten “silenciar o menysprear la tercera força política del país”, una estratègia victimista amb què pretenen continuar mobilitzant seguidors desencantats amb els partits tradicionals.

L’episodi de la mesa, en tot cas, és només “un exemple més” de les diferències, apunten a Vox. I remunten les distàncies a les negociacions després de les eleccions autonòmiques. Malgrat que el PP va assumir llavors el paper de mediador entre les tres dretes que menystenia Cs, fonts dels ultradretans acusen els populars d’haver liderat la negociació de manera “impostada”.

A l’Assemblea de Madrid es va obrir un dels fronts de conflicte quan la presidenta popular, Isabel Díaz Ayuso, va insinuar que el discurs de Vox en relació amb els menors migrants era racista. “Qüestionar si pesa més o menys un acte incívic depenent de l’origen de la persona que el comet té un altre nom”, va dir. A Madrid, com a Múrcia, Vox va aconseguir que la investidura arrenqués incorporant una part de l’agenda ultradretana. Una de les concessions més simbòliques va ser el terme violència intrafamiliar, que serveix per qüestionar la de gènere. A Andalusia ja van encarir el preu del seu vot als pressupostos respecte als de la investidura i ara podrien fer el mateix allà on els governs depenen dels seus vots.

Sis acords amb Vox a canvi d’una agenda de retrocessos

Andalusia: més diners per a les escoles taurines

La ultradreta va aconseguir a canvi del suport als pressupostos 350.000 euros per a les escoles taurines, així com el fet que el foment de la caça i el descobriment d’Amèrica entrin a les escoles. També un telèfon contra la violència “intrafamiliar”.

Múrcia: dures negociacions abans de l’acord

Les tensions de Vox amb la resta es van escenificar quan els ultradretans es van aixecar de la taula de negociació. Al final, van donar els seus vots al govern de PP i Cs i van aconseguir, entre altres coses, incorporar la “violència intrafamiliar”.

Assemblea de Madrid: acusacions de racisme

Vox ha defensat a la comunitat no obrir més centres d’acollida per als menors migrants no acompanyats i, a més, ha relacionat la seva presència amb l’increment de la violència. La presidenta del PP, Isabel Díaz Ayuso, ha arribat a suggerir que els ultradretans amb qui ha pactat són racistes.

Ajuntament de Madrid: Vox exhibeix el seu masclisme

Després de pactar amb Cs i PP, Vox va qüestionar la violència de gènere amb una pancarta després d’un nou assassinat masclista i l’ultradretà Javier Ortega Smith va discutir públicament amb l’alcalde popular José Luis Martínez-Almeida. Van bloquejar una declaració contra la violència masclista.

Converses en marxa a Saragossa pels pressupostos

Després de donar suport al govern de PP i Cs a Saragossa, Vox es va declarar oposició per les tensions del partit ultradretà amb els altres, però han trobat sintonia en algunes qüestions. Ara estan en marxa unes converses informals per a uns pressupostos en què intentaran imposar la seva agenda.

Dos regidors a Roquetas van deixar Vox per “feixista”

Diversos municipis de la província d’Almeria, entre els quals la capital, van necessitar Vox per investir alcaldes del PP. A Roquetas de Mar, però, dos dels tres regidors ultradretans van abandonar el partit titllant-lo de “racista, feixista, antisemita i islamòfob”. Abascal va dissoldre l’executiva regional.

stats