Política 11/06/2018

El PP s'autoesmena els pressupostos i treu 35 milions d'euros del País Basc pactats amb el PNB

De les 19 esmenes, tres preveuen canvis econòmics i tots són per partides basques

Efe
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ahir en el ple del Senat aplaudit pels senadors del PP.

MadridEl PP ha presentat 19 esmenes al seu projecte de pressupostos del 2019 per un total de 35 milions d'euros, que surten de les partides relacionades amb el País Basc. Només 3 de les 19 esmenes parcials presentades pels populars inclouen canvis en les dotacions econòmiques i totes tres treuen els diners de partides que havien estat pactades amb el PNB, si bé cap d'elles en temes relacionats amb les infraestructures d'un total de 540 milions pactats en els comptes. És a dir, l'afectació és d'un 6,5% del total pactat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La partida més quantitativa és una esmena que preveu una dotació de 26,6 milions d'euros per finançar, mitjançant convenis amb comunitats autònomes, programes per millorar el transport públic en zones despoblades. Aquests diners es treuen d'una partida que estava prevista per al Servei Basc d'Ocupació.

Els populars també proposen millorar en 5,5 milions la dotació del Pla 300x100, dedicat a estendre les xarxes de banda ampla d'última generació a tots els nuclis de població, que ara s'amplia a polígons industrials en zones amb baixa densitat de població. Aquesta esmena anul·la la dotació a Cidetec per a l'impuls de la investigació per electromobilitat i emmagatzematge elèctric. És el mateix import que el PP i el PNB havien acordat durant el tràmit pressupostari en el Congrés.

El PP també ha incorporat una esmena amb exempcions fiscals, que entre altres qüestions recull la de l'impost especial d'electricitat per al rec agrícola a les Canàries. Això implica una reducció de 3 milions d'euros en les transferències pactades amb el PNB per al centre d'investigació Biscay Marine Energy Platform (Bimep).

La nova ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja ha censurat que el PP s'hagi autoesmenat els pressupostos. I ho ha fet des de la tribuna del Senat, on s'estrena defensant uns comptes que no són seus. Ara bé, no ha volgut entrar en el fons de les partides en què es toquen els fons destinats a Euskadi. "La mateixa majoria que els va aprovar ara els esmena", ha lamentat, assegurant que per "responsabilitat i retre comptes" tiraran endavant la tramitació d'aquests comptes.

"La responsabilitat ens porta a no allargar més l'aplicació d'uns pressupostos que no compartim perquè hem de començar a treballar ja en l'elaboració dels comptes per al 2019", ha afegit. Considera que retirar ara els comptes suposaria portar Espanya al pitjor escenari d'aprovar els nous pressupostos a finals d'any. A més, ha recordat que la setmana que ve ja han de proposar el sostre de despesa per enviar-lo a Brussel·les.

stats