CORRUPCIÓ
Política 16/11/2017

El PP nega haver-se lucrat i al·lega falta de proves

La primera fase de la Gürtel quedarà avui vista per a sentència amb una última paraula de Correa

Ot Serra
3 min
Correa, des de la presó, declarant per la trama valenciana de la Gürtel.

MadridAmb tot el peix venut, al PP ja només li queda confiar en la decisió del jutge per no haver de lamentar la primera condemna que l’incrimini per corrupció. Ahir el representant legal del partit va exposar les seves conclusions respecte a l’acusació d’haver participat a títol lucratiu en la trama Gürtel, en la primera fase del cas, que es jutja a l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid). En un llarg al·legat, el PP va demanar l’absolució. “Fa 14 mesos, quan es va obrir el judici oral, ja assenyalàvem l’alt grau d’inconcreció i ens seguim fent les mateixes preguntes”, va defensar el lletrat, Jesús Santos. Avui, el cap de la trama, l’empresari Francisco Correa, farà ús del seu últim torn de paraula en què evidenciarà la seva col·laboració amb la justícia amb l’objectiu de rebaixar la pena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Quins actes electorals? Qui hi va participar? Com? Qui els va encarregar? La falta de precisió és aclaparadora i segueix sense resposta”, va subratllar el representant del PP, acusat de finançar campanyes electorals en municipis madrilenys amb diners provinents del presumpte entramat fraudulent orquestrat per Correa. Es va referir als ajuntaments de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón, d’on el PP hauria sostret 133.000 i 111.000 euros respectivament, en comissions d’adjudicacions públiques. Però Santos va esgrimir que aquests ajuntaments -encara governats pel PP- no han reclamat aquests fons malgrat que en són els perjudicats. El lletrat va ser dur amb les parts denunciants: “La fiscalia ha fet un exercici desbordant d’imaginació. Com és que reclama aquests diners si no ho fan els presumptament perjudicats?” El ministeri públic exigeix la devolució de 245.492 euros pels fets.

La tònica general de l’argumentació de Santos va ser l’enumeració de diferents exemples en els quals, segons el seu parer, la falta de proves no permetia acreditar l’enriquiment del partit presidit per Mariano Rajoy ni tampoc la voluntat de fer-ho. “Serien actes d’amagat i al marge del partit”, va esgrimir. Al llarg del seu al·legat, el representant del PP va intentar posar llum a algunes “contradiccions” i “errors” que, va dir, es desprenen d’informes de la UDEF sobre suposades entregues en efectiu d’empreses al partit per finançar actes. A tall d’exemple va afirmar que en les eleccions municipals del 2003 s’atribuïa un cost al PP que no va existir, perquè el partit no va haver de gastar res perquè la campanya es va sufragar amb les subvencions públiques de l’Estat. Així, va criticar la falta de “neutralitat i imparcialitat” d’alguns funcionaris de la policia judicial i el seu “biaix incriminatori”. A més, l’advocat va assenyalar que l’acció civil havia prescrit.

“Indicis insuficients” sobre Mato

A banda del PP, l’exministra de Sanitat Ana Mato també està incriminada a títol lucratiu en la trama. Segons el ministeri públic, entre altres coses Mato se’n va beneficiar a través d’obsequis de les empreses de Correa, com Special Events, que va organitzar algunes festes d’aniversari i comunions que tenien lloc a la casa familiar de Mato i el seu exmarit, Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón. “És aclaparadora la falta de fonaments”, va criticar a la fiscalia la seva lletrada, en la línia del que després va defensar el representant del PP. Per a Mato, el ministeri públic exigeix 28.468 euros.

Avui tancarà el judici Correa amb el seu dret a l’última paraula. L’empresari serà traslladat des de la presó de Valdemoro, on compleix una pena del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. La fiscalia li demana 125 anys de presó. Un altre dels noms rellevants és el de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, per a qui el ministeri públic sol·licita 37 anys de presó per haver creat una comptabilitat paral·lela al partit on guardar les comissions que es rebien de les adjudicacions i embutxacar-se fons que residien a l’estranger. A partir d’aleshores la decisió ja quedarà en mans del jutge, que dictaminarà els vincles del PP amb la corrupció.

stats