MADRID

El PP s’obre a les retallades de drets LGTBI que exigeix Vox

La ultradreta apuja el llistó als populars a la Comunitat de Madrid

La ultradreta de Vox vol imposar retallades de drets als col·lectius LGTBI i als immigrants sense regularitzar a la Comunitat de Madrid, i el PP, com a mínim, s’obre a parlar-ne. Vox va fer públic aquest dimecres un document en què proposa eliminar l’educació en la diversitat de gènere i repatriar immigrants, entre altres coses, i la candidata del PP al govern, Isabel Díaz Ayuso, es va mostrar receptiva a “asseure’s”, sobretot pel que fa al primer aspecte. “Estic convençuda que ens entendrem perquè hi ha moltes coses en les quals estem d’acord”, va reconèixer.

La líder de Vox a la Comunitat, Rocío Monasterio, no vol que passi com als ajuntaments, on tenien un pacte amb el PP per obtenir regidories que consideren incomplert i que, en el cas del consistori de Madrid, els tanca les portes pel veto de Ciutadans. La formació liderada per Santiago Abascal, doncs, va aprofitar que el govern de la Comunitat encara està en l’aire per apujar el llistó: la condició és aplicar un “programa únic comú” en el qual participi la triple dreta i que hauria de recollir retallades de drets als immigrants sense regularitzar i als col·lectius LGTBI.

Un dels tres punts del document publicat per Vox parla de “llibertat d’educació i de pensament” per justificar l’eliminació de 14 articles de dues lleis autonòmiques d’igualtat de gènere i protecció per als col·lectius LGTBI. Vox vol que desapareguin els temes d’igualtat de gènere dels centres educatius, així com la formació a professors en aquest aspecte. També vol suprimir les subvencions als mitjans de comunicació que fomentin missatges d’igualtat. Els pares, defensen, han de poder excloure els seus fills de qualsevol activitat escolar que sigui “contrària a les seves conviccions”.

Entre els articles que Vox vol derogar, el número 33 de la llei 2/2016 d’igualtat de gènere preveu la igualtat de les parelles homoafectives a l’hora d’adoptar. Tanmateix, fonts del partit d’extrema dreta van assegurar a l’ARA que el punt de l’article que volen suprimir és el que exigeix formació de diversitat i gènere als centres educatius.

Pel que fa als immigrants, la ultradreta demana la identificació de tots els “il·legals” i la repatriació dels menors estrangers no acompanyats ( menes ) i que els països d’origen paguin les factures de la sanitat pública dels immigrants que siguin atesos a la Comunitat.

Ayuso va demanar cautela per no afectar els col·lectius vulnerables i per no abordar “temes que no són estricta competència regional”, en referència a la política migratòria. “Jo no els menyspreo ni els aparto [a Vox]. Soc conseqüent, i si he de necessitar els seus vots, el més normal és respectar el seu electorat i asseure’m amb ells”, va afegir. El president del partit, Pablo Casado, va defensar que “res del que demana Vox és inconstitucional”.

Des de Ciutadans, en canvi, van ser més taxatius que mai. “No arribarem a cap acord amb partits que vulguin fer retrocedir la Comunitat de Madrid, que frivolitzin amb la violència masclista, que estigmatitzin els immigrants i que ataquin els col·lectius LGTBI”, va assegurar el líder taronja a la comunitat, Ignacio Aguado, després del ple de l’Assemblea. “No hi haurà un govern sota aquestes condicions. Els meus principis i el meu partit estan per sobre d’aquest govern”, va afegir.

Ciutadans necessita els vots de la ultradreta per governar amb el PP i en cap cas s’ha obert a acceptar l’alternativa proposada per Íñigo Errejón per sumar amb Cs i PSOE sense línies vermelles i excloure la ultradreta. Però el perfil que vol marcar en temes socials i de gènere és gairebé oposat al de Vox, i els contactes amb la ultradreta, sumats al veto al PSOE, són un dels principals motius de la crisi interna. La ultradreta pressiona: tal com va aconseguir a Andalusia, vol introduir part de la seva guerra cultural a l’agenda política del govern autonòmic.

Més continguts de