Política 04/07/2019

El PSC i JxCat avancen en un acord sense ERC a la Diputació de Barcelona

Els postconvergents no tanquen la porta a una oferta millor dels republicans

M. Toro / N. Orriols / A. Moldes
3 min
El president Quim Torra reunit amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest divendres

BarcelonaA una setmana que s'esculli qui presidirà la Diputació de Barcelona, JxCat i el PSC avancen en un acord que situaria molt probablement Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, al capdavant en el ple de constitució de la Diputació que es farà l'11 de juliol. Un moviment que seguiria l’estela del que ja s’ha materialitzat als consells comarcals del Baix Llobregat, l’Anoia, el Garraf i l’Alt Penedès. També hi ha converses obertes al Vallès Occidental i al Berguedà, entre d’altres. Acords que contrasten amb els de les diputacions de Tarragona, Lleida i Girona, on sí han pactat JxCat i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan ERC i el PSC van pactar a Figueres, Tàrrega o Sant Cugat del Vallès, JxCat va lamentar que els seus socis a la Generalitat els “arrabassessin” alcaldies arribant a acords amb els socialistes. El portaveu al Parlament, Albert Batet, i fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, van considerar que hi havia pactes que no eren "acceptables”. Ara, en la negociació supramunicipal a Barcelona, s’han capgirat els papers i són els postconvergents els que ultimen diverssos acords amb el PSC. Els republicans podrien acabar fora de bona part dels consells comarcals i, segons diverses fonts consultades per l’ARA, també de la Diputació de Barcelona.

Fonts de JxCat justifiquen els pactes recordant el rol d’Esquerra en la constitució dels ajuntaments. “No ens en refiem”, diuen, dels que han pactat per fer-los fora d’alcaldies tan importants per ells com Sant Cugat i Figueres. La nova estratègia dels postconvergents passa ara per pactar amb qui els ofereixi el millor acord. “Si ERC millora la proposta que fa el PSC [a la Diputació], parlem-ne”, explica un alt càrrec implicat en la negociació.

Fonts socialistes expliquen que el pacte amb JxCat està “avançat” i que els consta que Carles Puigdemont hi ha donat el seu vistiplau. Altres fonts matisen que JxCat no ha descartat encara poder arribar a un acord amb ERC. De fet, els republicans encara intenten seduir els seus socis a la Generalitat per revalidar el pacte que han mantingut els quatre anys a la Diputació de Barcelona. “Es tracta simplement de canviar els papers”, expliquen fonts republicanes. Mercè Conesa, primer, i a partir del juny del 2018, Marc Castells, han sigut els dos presidents de JxCat de l’últim mandat, amb Dionís Guiteras (ERC) com a vicepresident primer.

Les relacions entre els dos partits han sofert alts i baixos aquests últims anys, però els republicans confiaven poder repetir el pacte, oferint la vicepresidència als postconvergents. La prioritat del PSC –amb qui els republicans també han negociat– i de JxCat va per un altre camí.

Pendents dels comuns

L’acord s’està treballant amb la possibilitat d’incloure-hi els comuns, tot i que són reacis a pactar amb JxCat i insisteixen en el tripartit d’esquerres que ja van situar sobre la taula en les negociacions a l’Ajuntament de Barcelona. Però la participació dels comuns, amb la qual el pacte assoliria la majoria absoluta, no seria imprescindible perquè Marín fos escollida presidenta i el nou executiu comencés a funcionar. En segona volta, els 16 diputats socialistes i els 7 postconvergents sumarien més que qualsevol possible pacte alternatiu.

Per al PSC la tria és òbvia. Els toca més tros de pastís a repartir. Amb ERC, que també té 16 diputats, el repartiment de càrrecs hauria de ser més “equilibrat”, destaquen fonts del partit. A més, els recels i la desconfiança creixent entre ERC i el PSC fa, per exemple, que els socialistes vegin JxCat com un soci “més fiable”.

Baix Llobregat

ERC va sortir del Consell Comarcal del Baix Llobregat després de l’aplicació del 155. JxCat, el PSC i els comuns van refer el pacte de govern que ara han revalidat sense haver interpel·lat els republicans en les negociacions.

Anoia

Les negociacions entre ERC i el PSC feien presagiar que a Igualada rellevarien l’alcalde de JxCat. La direcció dels republicans, però, va reclamar que s’aturessin. El PSC ha acabat pactant amb JxCat a Igualada i al Consell Comarcal.

Garraf

Al Consell Comarcal del Garraf, JxCat i el PSC es repartiran la presidència dos anys cadascun. ERC quedarà a l’oposició, tot i que un hipotètic pacte amb JxCat i la CUP els hauria deixat a les portes de la majoria absoluta.

Alt Penedès

JxCat i el PSC revalidaran el pacte al Consell Comarcal de l’Alt Penedès pel qual ja havien optat els últims quatre anys. Els postconvergents, primers a la comarca, també haurien sumat si haguessin optat per una aliança amb ERC.

stats