Política 06/05/2018

El PP avisa que el pla de JxCat "allarga l'agonia i la confrontació" i demana un candidat "legal i viable"

El PSC titlla "d'engany" l'intent d'investir Puigdemont i Cs està convençut que no serà president

Ara
3 min
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, aquest matí al congrés de Noves Generacions de Catalunya

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha lamentat avui que JxCat i Carles Puigdemont estiguin "allargant l'agonia i la confrontació" amb l'objectiu de generar "inestabilitat política" perquè els independentistes "no l'oblidin". Montserrat ho ha dit després que JxCat acordés ahir intentar investir Puigdemont com a president de la Generalitat abans del 14 de maig –a vuit dies de la data límit perquè es convoquin noves eleccions– o activar el pla D si la seva investidura fracassa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes abans d'intervenir en el XIII Congrés de Noves Generacions de Catalunya, Montserrat també ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui "un debat d'investidura amb un candidat a president legal i viable que pensi en tot el que interessa a tots i cadascun dels catalans". "Puigdemont no és aquest candidat i ara està allargant l'agonia i la confrontació que ell mateix ha creat a Catalunya", ha afirmat Montserrat.

La inestabilitat, segons el parer de la ministra, és "l'èxit de Puigdemont, perquè li garanteix que els independentistes no l'obliden". Montserrat ha reiterat que l'executiu de Rajoy recorrerà la reforma de la llei de la presidència aprovada pel Parlament divendres passat, ja que "per damunt de la llei no hi ha ningú". "Utilitzarem tots els instruments legals, perquè la llei ens fa a tots iguals", ha afirmat. Així, ha demanat que Catalunya torni a la "normalitat" perquè torni a ser una terra definida per la "concòrdia entre els seus ciutadans" i pel seu "lideratge".

En la mateixa línia s'han expressat el PSC i el PSOE. Des de València, el secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, ha afirmat: "El líder que associa tant el seu interès personal amb el col·lectiu ens porta per camins intransitables quan del que es tracta és de renovar el pacte de convivència". A Catalunya, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la proposta de JxCat d'intentar investir Carles Puigdemont "és un engany i una pèrdua de temps". En declaracions als mitjans de comunicació aquest matí, Illa ha afirmat que és una aposta "impossible" tenint en compte les circumstàncies actuals. "Catalunya necessita un govern, i l'obstacle perquè aquest govern es constitueixi es diu Carles Puigdemont. Per això la proposta de JxCat que vam conèixer ahir és un engany als catalans, és una presa de pèl", ha criticat Illa.

Per al dirigent socialista, "només cal llegir el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries", que, per unanimitat, diu que investir un candidat a distància és "impossible". Això demostra, segons Illa, que la proposta de JxCat és "inviable". Illa ha atribuït la proposta a dues raons: "A l'egoisme paralitzant de Carles Puigdemont, que anteposa els seus interessos personals a les necessitats del país, i, en segon lloc, a la disputa que hi ha dins de l'independentisme, amb aquesta opa hostil que Puigdemont llança a ERC i al seu propi partit, el PDECat".

Ciutadans reclama un candidat que "no estigui imputat"

Davant d'aquest escenari, el PSC ha reclamat que "no enganyin més i que proposin un candidat viable perquè hi hagi Govern abans del 22 de maig". Una petició que també ha fet el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, que ha demanat als partits independentistes que proposin un candidat "que no estigui imputat ni fugat de la justícia" i que pugui ser investit.

Així, De Páramo ha culpabilitzat els independentistes que Catalunya estigui "paralitzada i es perdin pel camí moltes oportunitats i diners". El dirigent del partit taronja ha insistit a demanar a JxCat que proposi un altre candidat diferent a Carles Puigdemont perquè es reverteixi aquesta situació. "Que algú tingui la valentia d'anar a dir a Berlín el que reconeixen en privat, que Carles Puigdemont no podrà ser president", ha afirmat De Páramo, que ha tornat a instar el govern espanyol a actuar.

stats