Política 02/05/2019

Polèmica per un tuit de Núria de Gispert en què compara membres del PP i Cs amb porcs

Torra manté la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament tot i la pressió de l'oposició

Ara / Júlia Manresa
3 min
La comissió 
 Pel dret a decidir crida tres pares de la Constitució

Barcelona / WaterlooEl grup parlamentari socialista ha presentat aquest dijous una proposta de resolució perquè arribi al pròxim ple en què demana al Parlament que insti el Govern a revocar la concessió de la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. Posterioment, Ciutadans ha instat el Govern a retirar-li també la distinció després que aquesta hagi fet avui una piulada de De Gispert en què establia una comparació entre Juan Carlos Girauta, Enric Millo, Dolors Montserrat i Inés Arrimadas amb porcs. De Gispert ja ha esborrat el tuit i s'ha disculpat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, el president de la Generalitat, Quim Torra, no té cap intenció de retirar-l'hi. Després d'una visita a l'expresident Carles Puigdemont, a Waterloo, Torra ha evitat valorar els tuits i ha donant la qüestió per resolta: "Aquest tema està resolt, s'ha retirat el tuit, la Creu de Sant Jordi premia una trajectòria, dono la polèmica per tancada", ha dit el president de la Generalitat.

El PSC considera que De Gispert no reuneix les condicions d'idoneïtat "necessàries per ser mereixedora de tan alta distinció". Els socialistes recorden, a més, que l'expresidenta de la cambra ha estat reprovada pel Parlament pels seus "reiterats comentaris públics, vexatoris i excloents contra determinats diputats que representen el conjunt de la ciutadania". A més, els socialistes lamenten que aquest tipus de comentaris s'han seguit produint després de l'acord de concessió de la Creu de Sant Jordi.

Al seu torn, Arrimadas ha considerat "una vergonya" que el Govern "concedeixi la Creu de Sant Jordi a una persona coneguda per la seva xenofòbia i el seu foment de l'odi als catalans constitucionalistes". Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha considerat "imprescindible" la compareixença del president Quim Torra en el ple del Parlament perquè doni explicacions sobre la decisió del Govern d'atorgar aquesta medalla a una persona com De Gispert, que per a la formació taronja té una "naturalesa supremacista i xenòfoba" pels seus comentaris "sectaris i excloents".

De Gispert demana disculpes

En el seu compte a Twitter, De Gispert havia compartit un tuit que mostrava un muntatge en el qual apareixia una informació presumptament difosa per l'Associació Catalana de Productors de Porcí, titulada "Catalunya augmenta les seves exportacions", i afegia sarcàsticament: "Girauta a Toledo. Arrimadas a Madriz. Millo a Andalusia. Dolors Montserrat a la UE ". Al costat d'aquest muntatge, De Gispert havia escrit un comentari: "Per a tots vosaltres, per a aquells que desitgen que torni la dignitat a les nostres institucions".

Hores després, l'Associació Catalana de Productors de Porcí ha alertat en un altre tuit que "algun anònim ha utilitzat la imatge de Porcat per riure's del PP i de Ciutadans". "Nosaltres no hi tenim res a veure –ha recalcat–. Ens sembla una bretolada a la qual no s'ha de fer gaire cas".

En vista de la polèmica generada, De Gispert ha optat per esborrar el seu tuit: "He suprimit el tuit que tant xivarri ha creat –ha dit–. Mai no he volgut dir porcs a ningú, i em fa mal que molta gent ho hagi volgut veure així. La composició a què es fa referència no és meva".

Prèviament, excompanys de l'expresidenta del Parlament a l'antiga Unió Democràtica també li han retret la seva actitud. És el cas del diputat al Parlament i actual secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, que ha denunciat que actituds com la de Núria de Gispert no encaixen amb "l'esperit" de la Creu de Sant Jordi, sinó que "el contravenen obertament". Per això, ha dit, demana a Torra que "reconsideri" la decisió de concedir-l'hi. El fins ara eurodiputat Francesc Gambús, que també va militar amb ella a Unió, li ha confessat en un altre tuit: "A vegades encara em sorprenc d'haver compartit partit amb tu".

stats