Enbreu
Política 30/07/2012

El PSC considera que el concert basc és un "privilegi insostenible"

2 min
El PSC considera que el concert basc és un "privilegi insostenible"

Collboni: "No es pot exportar"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va considerar ahir en una entrevista a Catalunya Informació que el concert econòmic del País Basc i la quota de Navarra són "privilegis" històrics que no són sostenibles. Els socialistes catalans van rebutjar la setmana passada al Parlament el model de concert per a Catalunya que, en canvi, tant el PSOE com els socialistes bascos i navarresos defensen sense fissures al País Basc i Navarra. Per Collboni, el concert econòmic basc "no és un model ni exportable ni reproduïble; forma part de la història i d'uns privilegis mantinguts que no són sostenibles en el temps", va asseverar, després d'apostar per un model de "coresponsabilitat", amb agències tributàries territorials amb presència de l'Estat. Collboni creu que la inflexibilitat del govern del PP amb el pacte fiscal seria "més moderada" si el PSC hagués estat inclòs en el pacte en tots els punts de la proposta. Els socialistes, però, no es van voler sumar a la Hisenda pròpia que avalen CiU, ICV-EUiA i ERC.

CDC: "Tenim la porta oberta"

La bel·ligerància de l'executiu del PP envers el nou model que advertia Collboni va ser replicada ahir per Josep Rull, secretari d'organització de CDC, que va reclamar "anar fent les maletes" perquè "si l'Estat no vol dialogar pel pacte fiscal, vol dir claríssimament que tenim la porta oberta per marxar". Així es va expressar durant l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), on també es va encarregar de denunciar la dinàmica "asfixiant" del govern espanyol envers la Generalitat.

Camacho segueix amenaçant

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va continuar ahir amb el seu to crític dels últims dies contra el Govern i va avançar que al setembre, amb la vista posada en l'últim trimestre de l'any, decidirà si retira els suports parlamentaris a CiU després de l'"escalada" de la "confrontació" amb el govern espanyol derivada del pacte fiscal basat en el concert econòmic i pel rebuig a les retallades del govern espanyol. Camacho veu com ERC, després de l'aprovació del pacte fiscal, pren posicions com a possible soci prioritari del Govern.

stats