PLE D'INVESTIDURA
Política 10/01/2016

El PSC lamenta que s'hagi "subhastat" la presidència de la Generalitat

Miquel Iceta considera "democràticament objectable i lleig" que dos diputats de la CUP s'incorporin a Junts pel Sí i que dos més renunciïn a l'acta

Sara González
3 min
Miquel Iceta en la seva intervenció en el ple d'investidura / MANOLO GARCÍA

Barcelona"La presidència de la Generalitat s'ha subhastat". El líder del PSC, Miquel Iceta, ja feia setmanes que advertia que la investidura estava sent "objecte d'una rifa" i, aquest diumenge, durant el ple per designar Carles Puigdemont president de la Generalitat, ha lamentat que el seu pronòstic s'hagi fet realitat. El dirigent socialista considera que s'està fent una lectura errònia del resultat del 27-S perquè amb el pacte entre Junts pel Sí i la CUP s'està intentant separar els catalans entre "bons i dolents" en funció de si són o no independentistes. Un argument que va en la línia del discurs de Ciutadans, que ha acusat els sobiranistes "de fer un cordó sanitari a la majoria de catalans" que no volen la independència. Iceta ha volgut deixar clar que el seu partit s'oposarà de manera "aferrissada" a l'impuls d'una "independència exprés" que vol situar el país "fora" de la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El resultat electoral habilita a formar govern amb majoria independentista però no a emprendre un camí unilateral ni il·legal. No van guanyar el plebiscit", ha etzibat el primer secretari del PSC. A més de considerar subhastada la presidència, Iceta ha afegit que també s'han produït exclusions: la del mateix Mas i la de diputats de la CUP. Que s'hagin "promogut renúncies" de càrrecs electes i que d'altres s'incorporin a un grup que no és el seu, en referència als dos cupaires que es coordinaran amb Junts pel Sí, és, segons Iceta, "democràticament objectable i lleig".

El líder dels socialistes ha lamentat que el pacte entre Junts pel Sí i la CUP es faci sense atendre les propostes dels grups parlamentaris que representen "el 52% dels catalans" i ha censurat que a aquests se'ls situï en la "llista de traïdors". Ha afegit que el pluralisme es tracta, justament, de "dialogar" i debatre propostes de forma "constructiva" amb l'oposició.

És per tot això que Iceta ha recomanat a Puigdemont "seny, serietat, calma, prudència i humilitat" i ha tornat a exhibir la via del "diàleg, negociació i pacte" per superar el conflicte territorial. "Es diferent anar negociar la independència que acords factibles", ha defensat.

Al llarg dels més de tres mesos de negociació, els socialistes han denunciat en diverses ocasions que el full de ruta independentista només porta a un "bloqueig" del país i a un enfrontament sense diàleg amb Espanya. El desllorigador del conflicte territorial passa, segons el PSC, pel diàleg amb el govern espanyol i una reforma federal de la Constitució que sigui sotmesa a votació de tots els ciutadans de l'estat espanyol. "Votar acord i no ruptura" va ser el leitmotiv de la campanya del 27-S i l'argument sobre el qual seguiran pivotant en els pròxims mesos. Amb tot, que aquesta proposta sigui versemblant depèn en bona part del paper que acabi jugant el PSOE a l'estat espanyol.

"No volem ser encaixats"

Puigdemont ha respost a Iceta que s'esforçarà a ser també el president del 52% que el 27-S no es va pronunciar a favor de la independència. "A les proves em remetré", ha sentenciat. Tot i això, ha assegurat que per ell es manté vigent la declaració de ruptura del 9-N. A més, ha demanat que se superi el debat de buscar "un encaix" per a Catalunya a Espanya. "No volem ser encaixats, volem tenir una relació normal i d'iguals", ha assegurat. Ha afegit, a més, que un govern que realment cregui en el federalisme ho ha de demostrar "federant".

stats