LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 08/09/2016

PSOE, Podem i C’s s’alien contra Rajoy pel cas Soria

El president espanyol pot veure avui per primer cop com es posa en risc l’única majoria que ha ostentat després del 20-D i el 26-J: la de la mesa del Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rajoy va esquivar ahir  la premsa per evitar parlar  de Soria.

MadridSi Pedro Sánchez buscava un argument perquè Podem i Ciutadans tornessin a asseure’s i intentar bastir una alternativa a Mariano Rajoy, el cas Soria li ha anat com anell al dit. Tant el PSOE com el partit lila i taronja s’han aliat per demanar la compareixença d’urgència al Congrés del ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, perquè doni explicacions del nomenament de l’exministre d’Indústria com a director executiu del Banc Mundial, malgrat hagi decidit finalment renunciar al càrrec per les pressions dins i fora del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez no aconsegueix que Podem i Ciutadans s’entenguin per a bastir una alternativa, però la designació frustrada de Soria li permetrà etzibar un revès a Rajoy.

El president espanyol pot veure avui per primer cop com es posa en risc l’única majoria que ha ostentat després del 20-D i el 26-J: la de la mesa del Congrés, gràcies al suport fins ara de Ciutadans. El juliol passat va pactar amb el de Rivera donar-los fins a dos seients per seguir controlant la mesa, però la formació taronja avui està disposada a decantar la balança cap a l’esquerra. No hi ha cap ple previst fins després del 25-S, però si es reuneix l’aval de la majoria absoluta de la cambra és possible demanar la convocatòria d’un ple extraordinari de cara la setmana que ve. De Guindos ja va avançar que parlaria, però ho va limitar a la comissió d’Economia. Era ell qui tenia l’última paraula per postular Soria en el càrrec. Per evitar-ho, només li queda declarar-se en rebel·lió i no sotmetre’s al control de la cambra, com va fer el govern l’anterior legislatura.

El PSOE rebutja donar per tancat l’escàndol i considera que no es tracta només del cas Soria, sinó també “el cas Rajoy i el cas Guindos”, perquè creu que els dos “han mentit”, segons el portaveu d’economia dels socialistes al Congrés, Pedro Saura. Per a Ciutadans tot el que envolta el cas és “inexplicable” i De Guindos hauria de comparèixer ja la setmana que ve.

Rajoy va eludir ahir per complet l’escàndol i va esquivar els periodistes quan li van preguntar pel tema. Va presentar al candidat del PP a lehendakari, Alfonso Alonso, durant un esmorzar a l’hotel Palace de Madrid. No va mencionar, directament ni indirectament, res sobre el cas. Tampoc el moderador, que també acostuma a preguntar al presentador de l’acte, li va fer cap referència. El PP aplaudeix la renúncia, després que pesos pesants del partit qüestionessin el nomenament en plena precampanya pel 25-S i de bloqueig polític a l’Estat. “Rectificar és de savis”, va dir el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto.

Garzón es reuneix amb Sánchez

Amb gestos com aquest, Sánchez vol carregar-se d’avals per postular-se i governar en solitari. L’estratègia és sumar el sí de Podem i l’abstenció de C’s. Ahir es va reunir amb el líder d’IU, Alberto Garzón, que va defensar justament aquesta via: un pacte amb Podem per forçar C’s, però mai un acord a tres.

stats