Política 22/01/2015

Pedro Sánchez nega un concert econòmic com el basc per a Catalunya perquè seria insolidari

El líder del PSOE assegura que el 2016 no serà l'any de la independència perquè molts catalans volen donar una altra "oportunitat" a Espanya

Ara
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquesta setmana al Congrés. EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, està convençut que els qui afirmen que el 2016 serà l'any de la independència estan equivocats perquè hi ha una majoria de catalans que volen donar una altra "oportunitat" a Espanya. "Els fets ho demostraran", ha dit en una entrevista a RAC1, en què ha assegurat que els socialistes es prenen "molt seriosament" la mobilització de 2,5 milions de catalans a la consulta del 9-N. Per això, ha dit, aposta per obrir una reforma constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha concretat, a preguntes de Jordi Basté, quines decisions prendria respecte de Catalunya si ell governés. Ha respost amb un taxatiu "no" a la possibilitat d'oferir un concert econòmic com el que té el País Basc. Diu que un tracte fiscal singular d'aquestes característiques, semblant al d'Euskadi, seria insolidari i que cal el "compromís" de la Generalitat per garantir poder pagar la sanitat i l'educació a tot Espanya. El basc, però, no el tocaria i el defensa en termes de respecte als drets històrics i forals.

Dret a decidir no, blindatge en llengua i cultura, sí

El líder del PSOE ha deixat clar que al seu partit tampoc són partidaris del dret a decidir de la nació catalana i planteja que la prioritat ha de ser arribar primer a un "acord" entre tots els ciutadans de l'Estat i després sotmetre'l a votació de tothom. Rebutja l'escenari de l'independentisme, que, a parer seu, prioritza pactar els termes de la "ruptura".

En canvi, aposta per blindar les competències de la Generalitat en matèria de llengua i cultura, defensar infraestructures com l'eix ferroviari del mediterrani i reformar el sistema de finançament –aprovat pel seu partit– perquè amb l'actual Catalunya "no té garantits" els recursos per càpita per finançar els serveis socials elementals. "És insuficient", ha assegurat.

"A mi l'Espanya de Rajoy no m'agrada i això ho comparteixo amb molts catalans i espanyols", ha sentenciat Sánchez, recordant que no tothom a Madrid pensa de la mateixa manera que el PP. En aquest sentit, ha presentat una victòria socialista com l'única via perquè es plantegi una reforma del text de 1978 per "relegimitar-lo".

Creu que el president del govern espanyol actual ha desaprofitat la seva majoria absoluta per resoldre un "problema greu" pel que fa al model territorial a través del consens. De fet, afirma que una de les principals diferències en aquests moments entre populars i socialistes és pel que fa a la diagnosi: uns no reconeixen la profunditat de la problemàtica i els altres sí.

stats