Política 03/01/2020

El PSOE refreda l'aspiració independentista: "Una consulta no és un referèndum d'autodeterminació"

Ábalos s'obre a canvis legals per a la votació i assegura que el marc jurídic "no és una cotilla"

Ot Serra
3 min
El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, en roda de premsa a Ferraz

MadridL'acord que van fer públic aquest dijous el PSOE i Esquerra servirà per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez i la gran incògnita és si també servirà per donar una resposta al conflicte català que sigui satisfactòria per a les dues parts. La predisposició dels dos actors és que així sigui, però els socialistes ja s'han encarregat de rebaixar les aspiracions independentistes que puguin resultar de la taula de negociació que s'ha pactat. "Una consulta no és un referèndum d'autodeterminació", ha deixat clar aquest divendres José Luis Ábalos, l'endemà que Pere Aragonès subratllés que el seu partit acudiria a aquest espai per defensar la possibilitat de votar sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte de mínims que estableix el document és que totes les parts podran exposar els seus posicionaments sense vetos previs, però Ábalos ha avisat que la possibilitat de "debatre qualsevol iniciativa no vol dir admetre-la". "Discutir no vol dir compartir. Per això parlem d'acords. Si no hi hagués posicions diferenciades no caldria discutir. Ells mantenen el seu projecte polític i nosaltres tenim el nostre, que és mantenir la integritat territorial d'Espanya. No estem a favor de l'autodeterminació", ha insistit el secretari d'organització dels socialistes, que ha recordat que a l'acord es parla de trobar una solució que "compti amb el màxim consens" de la societat catalana. "No de dividir Catalunya", ha afegit.

Un dels grans interrogants de l'acord entre el PSOE i Esquerra és quin mecanisme permetrà que els catalans votin les conclusions de la taula de negociació, tenint en compte que el Tribunal Constitucional ha establert una doctrina restrictiva en aquest sentit durant l'última dècada. Ábalos ha assenyalat que el marc jurídic no és una "cotilla" i s'ha obert a modificacions legals que es puguin donar al Congrés amb majories qualificades. No ha volgut especificar si un escenari pot ser una reforma de la Constitució i s'ha limitat a afirmar que la "política és dinàmica" i que les "realitats polítiques es construeixen a partir del parlamentarisme". És en aquest sentit que ha parlat de l'ordenament jurídic "en el moment" de la consulta, obrint la porta a canvis. Sobre la recriminació de no haver introduït el terme Constitució a l'acord, Ábalos ha indicat que el concepte d'ordenament jurídic és "expansiu" i que ja inclou la carta magna.

La principal crítica de la dreta és que s'hagi pactat una consulta que només votin tots els catalans, i Ábalos ha defensat que el que s'ha acordat es redueix a "l'àmbit entre els dos governs". "Els estatuts d'autonomia no els voten tots els espanyols. Si fos una reforma de la Constitució hi haurien de votar tots els espanyols", ha aclarit el dirigent socialista, que ha insistit que si es fes una reforma de l'organització territorial de l'Estat "afectaria tots els espanyols" i que si són "qüestions que afecten l'àmbit d'una comunitat no hi ha cap raó perquè les votin els altres". "No hi ha cap problema amb la sobirania nacional", ha reiterat Ábalos.

Més enllà d'aquestes disquisicions, el ministre de Foment en funcions no ha volgut concretar quin mecanisme de votació defensa el PSOE ni tampoc el contingut que el seu partit plantejarà a la taula de negociació, perquè l'ha volgut deixar a mercè del diàleg que s'establirà quinze dies després de la formació de govern, tal com indica l'acord amb ERC. El que queda clar de les paraules d'Ábalos és que no hi ha recorregut per a un referèndum d'autodeterminació i que qualsevol iniciativa relativa a la separació de Catalunya respecte a l'Estat l'haurien de votar tots els ciutadans espanyols.

L'estabilitat de la legislatura

En paral·lel a la taula de diàleg entre governs discorrerà la legislatura, i el govern de coalició haurà de gestionar una fragmentació parlamentària que pot dificultar l'aprovació d'iniciatives. Ábalos ha destacat que l'acord amb ERC és per a la investidura i no és un acord de govern, per bé que ha anunciat que es constituirà una comissió de treball parlamentària amb els republicans per buscar enteses en temes socials. De fet, en alguns comunicats conjunts durant les negociacions es parlava dels avenços en tema de "recuperació de drets civils, socials i laborals", que Ábalos ha concretat que feien referència sobretot a la derogació de la reforma laboral, la llei mordassa i una nova llei d'eutanàsia. També es van tocar altres temes i, per no deixar-los fora, ERC i el PSOE van preferir no introduir-los a l'acord.

Així, el PSOE té intenció de tenir en ERC un possible soci per tirar endavant mesures al Congrés i, de retruc, els pressupostos. "És evident que obrir un procés d'entesa té una afectació pressupostària", ha assenyalat el dirigent socialista. Tot i aquesta voluntat d'entesa amb els republicans, Ábalos ha dedicat una bona part de les seves paraules a criticar "l'obstruccionisme" de les formacions de dreta, donant a entendre que l'opció preferida a Ferraz hauria sigut no dependre de l'independentisme i comptar amb l'aval del PP i de Cs a la investidura.

stats