Política 17/11/2016

La gestora del PSOE, reunida per decidir el futur dels diputats díscols

Els crítics veuen Batet fora de la direcció del grup

D.s.u.
3 min
La cap de files del PSC al Congrés, Meritxell Batet, veu perillar el seu lloc a la direcció del grup.

MadridEl soroll de sabres que es va sentir a Ferraz quan 15 diputats socialistes, entre els quals els set del PSC, van saltar-se la disciplina de vot i van mantenir el seu no a Mariano Rajoy està a punt de silenciar-se. La gestora del PSOE ja està reunida aquest dijous per decidir la sanció als diputats díscols en una reunió de la comissió gestora, que té sobre la taula el dilema entre l’autoritat i la pacificació. Dues setmanes després d’aquella indisciplina, i després d’haver rebut les al·legacions dels diputats, que argumenten que van votar “en consciència”, l’organisme presidit per Javier Fernández decideix si deixa el càstig en una multa de fins a 600 euros, com s’ha fet fins ara, o si també hi ha correctius més severs, com l’expulsió de comissions o de la direcció del grup parlamentari, que afecta la cap de files del PSC, Meritxell Batet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni els mateixos díscols confien que la gestora agafi la via més benevolent. Els dos crítics que integren la direcció del PSOE, el secretari d'Organització de La Rioja, Francisco Ocón, i el balear Francesc Antich, han reclamat "sensatesa" i que "no obrir les ferides". La diputada per Madrid Margarita Robles, no afiliada al partit, donava ahir gairebé per fet que el partit l’obligarà a abandonar la vicepresidència de la comissió de justícia, i també remourà la resta de càrrecs de responsabilitat, inclosos els de la direcció del partit. Els moviments que ha fet fins ara Fernández semblen avalar la seva tesi. L’últim exemple va ser dimarts, quan a última hora es va decidir que la presidència de la comissió mixta de la UE no recaigués en el diputat del PSC José Zaragoza, com s’havia anunciat, sinó en Soraya Rodríguez. La diputada aragonesa Susana Sumelzo ja va viure una situació similar fa unes setmanes quan la van rellevar de la coordinació dels diputats de la seva autonomia, tot i que aleshores es va disfressar la decisió com una mesura a nivell de la federació.

Els diputats díscols van tenir ahir el suport de l’exsecretari general socialista Pedro Sánchez en la seva petició d’un correctiu lleu. En un post a la seva pàgina de Facebook, Sánchez va implorar a la gestora que limités la sanció a una multa econòmica, com havia fet ell en els casos de trencament de la disciplina de vot que va afrontar quan dirigia el partit. Segons el raonament de Sánchez, cal una resposta “proporcionada” al fet que la decisió dels díscols no va alterar el resultat final de la votació, perquè Mariano Rajoy va resultar finalment investit.

Segons l’exsecretari general socialista, una sanció més greu ampliaria la “fractura del partit”, i ara cal buscar la “unió” dels socialistes. “Fem oposició al PP, no oposició a nosaltres mateixos. Centrem-nos a impedir que polítics com Jorge Fernández Díaz ocupin la presidència de comissions parlamentàries, no a impedir que ho facin diputats socialistes”, va afegir l’exlíder socialista.

González hi torna

Sánchez continua dirigint el corrent crític del PSOE des de fora del Congrés, i això irrita l’establishment socialista. L’expresident espanyol Felipe González va posar ahir veu a aquesta irritació. En una entrevista a la revista francesa Politique Internationale va arribar a dir que el ja exlíder socialista estava més interessat en el partit que en la prosperitat d’Espanya: “Dubto que pugui parlar més de mitja hora sobre Espanya”. No només Sánchez, però, va rebre els dards de González. També va criticar que el PSOE -que reconeix en crisi-“hagi perdut la seva vocació majoritària” i hagi deixat de ser percebut pels ciutadans “com una força de progrés capaç de defensar els drets socials”. Segons González, els socialistes s’equivoquen estant més pendents de la competència amb Podem que de competir amb el PP.

stats