Política 30/09/2014

El PSOE presenta una denúncia a la Fiscalia contra Jordi Pujol

El partit socialista creu que hi ha "indicis directes" que l'expresident ha comès delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals

Acn / Europa Press
2 min

MadridEl PSOE ha presentat aquest dimarts una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol pels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. En la denúncia, el partit socialista justifica la denúncia per "l'alarma social" creada després que Pujol admetés el passat 25 de juliol que havia tingut diners a l'estranger sense declarar i perquè hi ha "indicis directes" de la comissió d'aquests delictes per part de l'expresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit, també destaca que el frau va tenir lloc "almenys" fa trenta anys i per tant, "mentre va ocupar altes responsabilitats", en relació als 23 anys al capdavant del Govern.

Fa uns dies, el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va apostar per una comissió d'investigació sobre el cas Pujol al parlament català i perquè la Fiscalia "prengui cartes en l'assumpte". Luena va manifestar que el seu partit vol explicacions i responsabilitats sobre l'origen de "tants diners" acumulats per la família de Jordi Pujol.

El text incideix que "tot i l'existència d'indicis delictius" en l'actuació de Pujol, no consta que el ministeri fiscal hagi iniciat cap tipus d'acció en defensa de la legalitat i de l'interès públic, fet que per al PSOE constitueix el motiu d'interposició d'aquesta denúncia. El document, de vuit pàgines, reprodueix les informacions que durant el mes de juliol passat denunciaven que la família de l'expresident va ingressar 3,4 milions d'euros en un banc d'Andorra, la reacció posterior de Jordi Pujol emetent un comunicat en què reconeixia haver defraudat al fisc, així com fragments de la compareixença al Congrés del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per parlar de l'assumpte.

La denúncia ha estat dipositada aquest dimarts al Registre de la Fiscalia General i destaca que Pujol ha estat durant 23 anys president de la Generalitat, de manera que la defraudació comesa s'estén "com a mínim trenta anys cap enrere", mentre el denunciat va ocupar altes responsabilitats públiques.

Segons el PSOE, encara que Montoro fes referència durant la seva compareixença al Congrés a diverses investigacions en curs contra Pujol, es dóna la circumstància que fins a la data no ha estat imputat en cap procediment –únicament hi ha diligències obertes per una denúncia de Manos Limpias en un jutjat de Barcelona–, ni la Fiscalia ha iniciat cap investigació per aclarir l'origen dels diners.

Entén el PSOE que els fets exposats contenen indicis directes de la comissió d'almenys un delicte de defraudació tributària i un altre de blanqueig de capitals i que caldria tenir en compte com a circumstàncies agreujants específiques l'origen dels béns en alguns delictes contra l'Administració pública. Entre aquestes conductes la denúncia cita el suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions prohibides a funcionaris públics i corrupció en les transaccions comercials internacionals.

stats