Política 28/03/2019

El PSOE avisa Iceta que mai hi haurà referèndum

El líder del PSC tensa l’estratègia de Sánchez obrint la porta a una consulta amb un 65% d’independentistes

Dani Sánchez Ugart
4 min
Miquel Iceta (dreta) amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo (esquerra), i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, en un acte el cap de setmana passat.

MadridPedro Sánchez intenta enterrar el debat català en aquesta precampanya. És conscient que els pactes del seu govern amb independentistes -negats per les dues parts- són la principal arma de l’oposició de dretes contra ell, i aspira a passar de puntetes per la qüestió com a mínim fins al 28 d’abril. Prova d’això són els mítings del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, i també el programa de 110 punts presentat dimecres, que no només no incloïa cap referència a Catalunya sinó que suposava un pas enrere en l’aposta per la plurinacionalitat i l’estat federal. Però les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al diari basc Berria, assegurant que si l’independentisme arriba al 65% cal trobar un “mecanisme” per donar sortida a la situació, han incendiat el front català al PSOE, que va acudir ahir en tromba a apagar el foc desautoritzant amb contundència el socialista català i descartant de totes totes la possibilitat d’un referèndum.

Les paraules d’Iceta no s’escapaven del fons del raonament que el mateix Sánchez va fer en més d’una ocasió abans de la convocatòria d’eleccions. El president espanyol havia utilitzat, com a argument a favor de la falta de legitimitat de l’independentisme, el fet que en les diverses cites electorals, incloent-hi l’1-O i el 9-N, no s’havia superat mai el 50% del cens. Però alhora Sánchez s’havia mostrat com a abanderat de l’antiindependentisme, presentant-se com el millor antídot davant d’una dreta espanyola interessada en mantenir-ne viva la flama per viure de la confrontació. Per això, ahir diversos ministres de Sánchez van sortir al pas de les declaracions desautoritzant Iceta, “molt propens a les reflexions”, segons el secretari d’organització, José Luis Ábalos, que va titllar d’“inadequades” les paraules.

Els socialistes espanyols van discutir el fons de les paraules d’Iceta. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va definir Iceta com “un socialista antiindependentista” i va recordar que Espanya “no té cap estructura jurídica que permeti que ningú, amb un referèndum al seu territori, trenqui la unitat de l’Estat”. La número dos de la llista del PSOE per Madrid tancava així el debat i de passada la porta a un eventual referèndum d’autodeterminació, siguin quines siguin les majories que tingui l’independentisme català: “No hi ha tema”, va concloure.

Fins i tot la companya de files d’Iceta i candidata del PSC per Barcelona a les eleccions, Meritxell Batet, va desautoritzar el seu cap orgànic: “Crec que el mateix Iceta va corregir les seves paraules en aquesta entrevista, però, en qualsevol cas, com a candidata intentarem millorar la convivència a Catalunya, on hi ha una societat fracturada que porta molt de temps patint”. Batet es referia a un fil de tuits del líder del PSC en el qual donava explicacions sobre les seves declaracions, però sense esmenar-se. En lloc d’això, Iceta va deixar clara la seva aposta, que passa per una nova proposta d’autogovern, confirmada.

La polèmica va fer ressonar al PSC la que ja va patir Iceta després de defensar uns eventuals indults als presos polítics en la campanya del 21-D, i que al partit creuen que va impactar negativament en els resultats. Diversos dirigents van considerar que la nova crisi és equiparable, si bé la sensació general és que hi ha més “marge” per reflotar la situació, perquè encara no ha començat la campanya i perquè la polarització que aleshores deixava el PSC en terra de ningú va a la baixa. Sigui com sigui, els socialistes catalans consultats deixen clar que no era el moment de fer afirmacions que, d’altra banda, no veuen forassenyades, informa Marc Toro. Els dirigents del PSC estan convençuts que abans que hi hagi un 65% d’independentistes s’haurà aconseguit vehicular una millora de l’autogovern i un finançament que satisfarà una majoria de catalans.

La dreta veu confirmada la tesi

Els intents dels dirigents socialistes espanyols d’apagar el foc causat per les declaracions d’Iceta, però, no van aconseguir neutralitzar les armes de la dreta. L’oposició de Sánchez va aprofitar les declaracions per presentar com a confirmades les seves tesis que el pla de Sánchez passa per governar amb el suport dels independentistes i acabar-los donant el referèndum d’autodeterminació. Per al president del PP, Pablo Casado, Iceta va dir “la veritat” i aquest “és el programa electoral” de Sánchez, pactat, segons ell, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Pedralbes. La mateixa idea la va abonar la candidata de Ciutadans per Barcelona, Inés Arrimadas, que va afirmar que Iceta “ho xerra tot”, i va afegir que Sánchez “ha posat data de caducitat a Espanya”.

Per a disgust de Sánchez, la qüestió catalana marca l’agenda en els primers compassos d’aquesta precampanya.

Borrell abandona el plató d’una televisió alemanya pel Procés

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va tornar a protagonitzar una polèmica ahir. Borrell es va aixecar d’una entrevista al servei en anglès del canal alemany DW News acusant de mentider el prestigiós periodista britànic Tim Sebastian, que l’abordava sobre la negativa del govern espanyol a reformar la Constitució tot i la majoria social que ho demana. La tensió va esclatar quan l’entrevistador li va preguntar per què Espanya no abordava una reforma de la Constitució si un 70% dels espanyols n’eren partidaris, segons es desprenia de les dades del CIS. El ministre va negar aquestes dades i va afirmar que eren falses. “Pareu. Esteu mentint”, va afirmar abans d’exigir que s’aturés la gravació. “No puc continuar així”, va reblar el ministre, que es va treure el micròfon de la corbata i va sortir del plató.

stats