EL FORTÍ DE L'ESQUERRA
Política 26/04/2012

El PSOE ultima amb IU la seva integració al govern d'Andalusia

Les direccions del PSOE i IU d'Andalusia perfilen ja el pacte per formar un govern de coalició d'esquerres. El 85% dels militants d'IU han avalat en referèndum la coalició amb el PSOE de Griñán.

Marc Colomer
2 min
El PSOE ultima amb IU la seva integració al govern d'Andalusia

BARCELONA.Les bases d'IU d'Andalusia han parlat amb rotunditat a favor de l'entrada al govern de José Antonio Griñán. El 85% dels més de 4.000 militants comunistes que dimarts van participar en el referèndum vinculant per prendre la decisió van votar a favor de la coalició amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquests resultats definitius, que es van donar a conèixer ahir -qüestionats pels crítics de l'alcalde de Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo-, les direccions dels comunistes i els socialistes andalusos iniciaran ja avui mateix les negociacions per perfilar el govern d'esquerres per als pròxims quatre anys. Ho va anunciar ahir mateix la secretària d'organització del PSOE-A, Susana Díaz, després de conèixer els resultats del referèndum d'IU.

Díaz ja va avançar que el PSOE-A s'asseurà a la taula de negociació amb una premissa bàsica: el seu no pot ser un govern segons "el pes", és a dir, en funció de quotes electorals; sinó que serà un executiu "únic, cohesionat i coordinat", basat en la "codecisió". Així, va tenir un interès especial a destacar que els socialistes aspiren a una coalició "diferent" de les que havien mantingut amb el Partido Andalucista, entre altres coses perquè amb IU s'hi senten "més còmodes". Els socialistes andalusos no perden de vista la factura que ha pagat el PSC després del tripartit i no volen que es reprodueixin desgavells derivats d'un executiu amb parcel·les intocables per als socis integrants de la coalició amb projectes diferents.

El pacte de govern PSOE-IU ha de suposar "l'obertura d'un nou camí polític a Andalusia", segons el coordinador dels comunistes andalusos, Diego Valderas. Un nou temps que, segons IU, ha de tenir com a referent el seu exercici de democràcia participativa amb el referèndum sobre l'entrada al govern. Valderas va articular d'entrada el mateix discurs de partida que el PSOE-A per encarar la negociació ("una política, un programa i un govern") i es va comprometre a negociar un govern "en clau política", que ha de servir "per complir" l'acord programàtic que ja havien pactat o, en qualsevol cas, "per explicar per què no s'ha complert" si això passa. Els comunistes andalusos confien que el PSOE facilitarà l'acord proposant consellers "molt compromesos i molt nets" de qualsevol relació amb els ERO fraudulents. El cas és que IU d'Andalusia sap que el cas dels ERO és un element distorsionador en l'àmbit intern, cosa que explica que Valderas alertés que, si algun dels nous càrrecs del PSOE surt esquitxat per la investigació judicial o per la comissió parlamentària, no tindrà més remei que plegar: "És tan senzill com això: presumpció d'innocència; però si algú cau, cau".

Sense bicefàlies

En benefici de l'entesa, Diego Valderas va rebutjar qualsevol "bicefàlia" a la Junta andalusa i va assumir que l'executiu que integrarà amb els socialistes andalusos "haurà de reduir les seves estructures" per comprometre's amb "l'austeritat i l'eficiència". En un exercici de coordinació dirigit a aplanar el camí a una negociació que serà "intensa", en paraules de Díaz, cap dels dos partits va voler parlar ahir de càrrecs. Tots dos partits treballen amb l'objectiu de tenir llest l'acord abans del ple d'investidura que previsiblement es farà la setmana que ve.

stats