Política 20/10/2020

Pablo Casado serà qui respondrà a la moció de censura de Vox

Ho ha anunciat Cuca Gamarra, que ha continuat sense aclarir si el PP hi votarà en contra o s'abstindrà

Ara
3 min
El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu a Madrid

BarcelonaPablo Casado serà qui respondrà a la moció de censura de Vox en el debat que comença aquest dimecres al Congrés de Diputats. Ho ha anunciat la portaveu del PP a la cambra baixa, Cuca Gamarra, que ha recorregut a les anteriors mocions de censura que s'han fet al Congrés per recordar que sempre ha estat el president dels populars qui hi ha intervingut. "El president del partit ha estat sempre qui ha intervingut en aquests debats i no crec que haguem de canviar", ha afirmat Gamarra en una entrevista a TVE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Revelada la incògnita de qui de les files populars rebatrà dialècticament el president de Vox, Santiago Abascal, encara queda per aclarir quin serà el sentit del vot dels diputats del PP. Un interrogant que aquest dimarts Gamarra tampoc ha volgut concretar. "La posició política la té clara qui l'ha de tenir clara i la transmetrà als espanyols quan toqui", ha afirmat Gamarra, en referència al president del partit, Pablo Casado. L'actual portaveu popular també ha insistit que la moció de censura presentada pel partit d'extrema dreta "no és una prioritat política" per al seu partit. "A Espanya estan passant coses molt més greus que una moció de censura", ha afegit.

Gamarra tampoc ha volgut referir-se al fet que hi pugui haver parlamentaris del grup popular que trenquin la disciplina de vot. L'exportaveu del PP al Congrés i actual diputada, Cayetana Álvarez de Toledo, va apostar ahir per abstenir-se en una intervenció al seu canal de YouTube -que ha obert després de ser destituïda com a portaveu del partit a la cambra baixa-, però hi ha alguns mitjans que ja donen per fet que el PP es decantaria pel no.

Qui també s'ha mostrat favorable a l'abstenció és l'actual alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. "No perquè el govern espanyol no s'ho mereixi, sinó perquè són focs artificials i no serviria per res", ha justificat Albiol en una entrevista a Ràdio 4. A més, ha dit, que el PSOE aprofitaria l'ocasió per tornar a acusar el PP de ser pròxim a Vox. Per a Albiol, precisament, és això el que s'hauria d'evitar, i considera que el PP de Catalunya hauria de treballar per la transversalitat. Ha posat d'exemple Badalona: "Que agafin la papereta del PP veïns d'Esquerra, de l'antiga Convergència, de Cs o socialistes".

La posició d'Albiol coincideix amb la d'Álvarez de Toledo, però el cert és que ell mateix ha explicat que no va veure amb bons ulls la seva candidatura en les dues últimes eleccions generals. "Ens les vam tenir en un comitè", ha explicat Albiol, que ha dit que creu que el projecte polític d'Álvarez de Toledo estava molt lluny del que demanaven la majoria de catalans.

No perillen els pactes autonòmics ni municipals

Malgrat que ni el PP ni Cs donin suport a la moció de censura de Vox, el secretari general del partit d'extrema dreta, Javier Ortega Smith, ha assegurat que això no fa perillar la governabilitat dels governs autonòmics i municipals als quals Vox dona suport des de fora. "Mai faríem revengisme polític -ha afirmat en una entrevista a RNE-. Abans que l'esquerra entri a la Comunitat de Madrid, aguantarem que ens insultin i ens deixin sols en els suports", ha afegit. De fet, Ortega Smith no ha descartat entrar en aquests governs autonòmics, tot i que recorda que no han demanat "mai una cadira ni una sola conselleria".

Amb tot, el diputat de Vox al Congrés i candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha carregat contra el PP i Cs. Al president dels populars, Pablo Casado, l'ha acusat de mantenir una posició que suposa un "insult al conjunt dels espanyols". "Es converteixen de facto en còmplices del govern responsable de la ruïna de milers de compatriotes i de la mort de molts espanyols", ha afirmat aquest dimarts al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Garriga, tant el PP com Cs seran "responsables d'explicar per què no hi han votat a favor", i els ha titllat "d'acomplexats" per desaprofitar aquesta "oportunitat històrica" i per "renunciar a liderar l'oposició". "Una vegada més, opten per fer el joc al PSOE", ha dit. Garriga serà el diputat de Vox que defensarà la moció de censura.

stats