Política 18/02/2016

Pablo Iglesias intenta revifar el diàleg amb Pedro Sánchez

El líder de Podem accepta la proposta de Garzón per una reunió conjunta amb el PSOE, IU i Compromís en un intent d'arraconar C's i forçar un executiu d'esquerres

Ferran Casas
3 min
Pablo Iglesias i Alberto Garzón

MadridEl PSOE i Podem mantenen una dura batalla pel relat. Ningú vol aparéixer com aquell que frustra un govern d'esquerres i el període negociador obert, per ara infructuós, entre el PSOE i Podem té una data límit: el 2 de març. "Si algú no vol el govern d'esquerres, que ho digui! Que deixin de jugar al gat i a la rata", clamava aquest dijous al migdia el líder d'IU-UP Alberto Garzón. En un intent de buscar un desllorgidor a la situació, el dirigent comunista ha proposat formalment aquest matí una reunió entre el PSOE, Podem, Compromís i IU-UP per parlar de programa de govern i de com ha de ser l'executiu. Pablo Iglesias, que s'ha entrevistat amb ell aquest matí al Congrés, ha acceptat ràpidament la proposta mentre que, des de Brussel·les, Pedro Sánchez, ha evitat adquirir compromisos que deixin C's en fora de joc i ha remès a les negociacions bilaterals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE està a prop de tancar un acord amb Ciutadans, amb el que per exemple IU se sentiria "incòmode", i lluny de l'acord amb Podem. Iglesias ha intentat avui revifar la negociació amb el PSOE amb l'argument de que d'ells en depén un govern d'esquerres, "amb forces que volen votar sí a la investidura de Sánchez i formar-hi govern", o amb C's, "que per ara diu que només es vol abstenir, no vol ser al govern i és un pacte amb diferit amb el PP".

"Estic fent tot el que puc per un govern d'esquerres, ja no sé què més puc fer", s'ha preguntat de forma retòrica el líder de Podem. Iglesias ha dit que "cal rebaixar el to de les crítiques en general i no entrar en provocacions" i que hauria de ser normal que ell i Sánchez es reunissin constantment aquests dies, cosa que el líder del PSOE evita i que, si de cas, vol delegar en comissions que dialoguin bilateralment. "La gent vol que ens posem d'acord, esperem que el PSOE no triï la dreta", ha dit després de lamentar que s'ha "perdut ja molt de temps".

Iglesias no vol C's al pacte, com sí pretén el PSOE, però admet que amb ells es pot arribar a "acords legislatius" en temes com ara la regeneració. Altra cosa, ha puntualitzat, és un acord de governabilitat per compartir l'executiu o un programa integral en temes com la fiscalitat. En això Podem fa pinya amb IU. Garzón ha recordat que són "antagònics" amb Albert Rivera.

Pel líder de Podem la política no ha d'estar condicionada "per la construcció de relats, sinó de governs" i ell no farà més que "treballar fins al final per tenir-lo" i està disposat a "aparcar determinats tons i tenir confiança" per "no repetir eleccions".

Iglesias ha evitat presentar el referèndum català, que consideren "imprescindible", com una línia vermella i ha acceptat escoltar "altres propostes" per part del PSOE, "si és que hi són", mentre defensava buscar també l'abstenció d'ERC i CDC. El "vet" per ell és un error i buscar que els independentistes no siguin hostils amb el nou govern "és també una forma de contribuir al diàleg".

Des de Brussel·les, Sánchez ha fet una crida genèrica al diàleg i ha evitat deixar fora del seu joc d'aliances a Ciutadans, tal i com pretenen Podem i IU. En la línia del que ha explicat l'ARA aquest dijous el líder del PSOE ha deixat clara la seva estratègia amb Iglesias: "El 2 de març tothom haurà de triar entre el canvi o un govern asssetjat per la corrupció", ha avisat.

stats