POLÍTICA
Política 16/07/2013

El jutge del cas Palau conclou que CDC va rebre comissions de Ferrovial per gairebé cinc milions d'euros

El magistrat tanca la investigació del cas, després de quatre anys, i demana a les parts que presentin els escrits d'acusació

Laura Díaz-roig
2 min
Millet, que està en llibertat amb càrrecs, en una de les seves visites a la Ciutat de la Justícia.

BarcelonaEl jutge del cas Palau, Josep Maria Pijuan, ha donat per acabada la investigació del desfalc i ha conclòs que hi ha prou indicis per afirmar que CDC hauria rebut comissions per valor de fins a cinc milions d'euros de la constructora Ferrovial a través de la institució cultural, vinculades a l'adjudicació d'obra pública per part de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria feta pública aquest dimarts, Pijuan detalla el desfalc del Palau perpetrat pel seu expresident, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull. En total, el jutge manté 17 persones imputades.

Explica que en virtut d'un acord iniciat, almenys, l'any 1999 i que es va prolongar fins al 2009, CDC va rebre de Ferrovial, "sota l'encobriment de donacions per concepte de patrocini al Palau", sumes de diners que responien "al pagament de comissions per obra pública" adjudicada a la constructora pel govern de la Generalitat.

Els dos exdirectius de Ferrovial imputats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, van fer servir el Palau de la Música, amb el consentiment de Millet i Montull, per desviar aquests fons.

Segons els indicis que el jutge dóna per bons, Ferrovial abonava "per regla general" una comissió del 4% de l'import de l'obra, i d'aquest, un 2,5% s'assignava a CDC i el 1,5% restant se'l repartien Millet i Montull. Les obres afectades són el revestiment del reg de marge dret de l'Ebre, la construcció del pavelló municipal de Sant Cugat, la línia 9 del metro i les obres de la Ciutat de la Justícia.

Pijuan assegura que, per part de CDC, només s'han pogut identificar dos imputats, l'exdiputat Jaume Camps i els extresorers Carles Torrent −mort el 2005− i Daniel Osàcar, però subratlla que hi va haver "la intervenció d'altres alts càrrecs del partit" que van "exercir el necessari ascendent sobre els càrrecs públics de la Generalitat i altres organismes públics vinculats al partit que tenien la facultat de decidir les adjudicacions d'obra pública". "La identitat i concreta intervenció d'aquests responsables del partit no ha pogut ser desvelada en el curs de la instrucció", diu.

El desviament de diners cap a CDC es va fer a través de diversos mecanismes. D'una banda, entre els anys 2000 i 2007, a través "d'entregues en efectiu" als tresorers Torrent i Osàcar d'un total de 2,3 milions d'euros. De l'altra, a través de facturació falsa per part d'empreses com New Letter i Letter Graphic, per més de dos milions d'euros. I finalment, a través de set aparents convenis de col·laboració entre la Fundació Trias Fargas −ara, CatDem−, vinculada a CDC, i el Palau.

El fiscal del cas ja va presentar fa unes quantes setmanes les seves conclusions i va apuntar a un "pacte criminal" entre el Palau, CDC i Ferrovial. A diferència del jutge, però, elevava la quantitat de les comissions a 6,6 milions d'euros.

stats