Política 27/01/2015

Els ducs de Palma demanen permís a Castro per vendre la casa de Pedralbes

Han registrat aquest dimarts la petició i els jutge decidirà després d'escoltar el parer de les parts

A. Artigues
3 min
QUE PAGUI ELL  L'estratègia de la defensa en el cas dels ducs de Palma pareix clara: si algú ha de pagar, que sigui Urdangarin. L'objectiu és salvar la infanta.

PalmaEls ducs de Palma han formalitzat aquest dimarts una petició al jutge del cas Nóos, José Castro, demant-li autorització per poder vendre el seu palauet, ubicat en el barceloní barri de Pedralbes. La setmana passada ja es va saber que la infanta Cristina i el seu marit havien trobat comprador per casa seva i s’estimava que el preu superaria els sis milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquell moment, el jutge Castro ja va advertir que l’operació necessitava l’autorització judicial que ara han cercat els ducs. Castro afirmà que al jutjat li era igual qui fos el comprador, però afegí que de cap manera li era indiferent el preu, ni les condicions de l’operació, ni el destí que es donàs als fons.

L’escrit en el qual es demana l’autorització l’ha presentat Iñaki Urdangarín i la infanta Cristina n’ha entregat un altre en el qual s’adhereix a la petició del seu marit.

Ara, Castro donarà trasllat a les parts personades (fiscalia, advocacia de l’Estat, acusacions i les altres defenses) perquè manifestin el seu parer i llavors ell resoldrà.

Cal recordar que, en aquests moments, el 50% del palauet de Pedralbes ja està embargat per ordre del jutjat per tal de cobrir la fiança de més de 8 milions -llavors reduïda a 6,1 milions- que ja el 2013 fou imposada a Urdangarin per tal de cobrir les eventuals responsabilitats que es poguessin derivar del cas.

Les fiances, pendents

Tampoc es pot deixar de banda que, una vegada que el jutge José Castro ha decretat, el mes de desembre passat, l’obertura de judici oral i ha imposat la constitució de fiances tant a Urdangarin com a la infanta, s’està a l’espera que les formalitzin. Si no ho fan, el jutjat cercarà els béns necessaris per embargar-los. Per això, la venda del palauet de Pedralbes ha d’estar supervisada i autoritzada pel jutjat.

Iñaki Urdangarin ha de constituir una fiança de 13,5 milions d’euros, i la infanta, de 2,6 milions d’euros. A més del 50% de la casa d’Elisenda Pinòs, el duc de Palma té embargats parcialment altres béns (entre els quals part d’uns pisos a Ciutat). La part dels béns que correspon a la infanta no està embargada en aquest moment, però pesa sobre ella l’obligació d’una fiança de 2,6 milions d’euros.

Si els ducs no presenten les fiances, es procedirà a l’embargament de béns fins a arribar al valor de les respectives fiances. En principi s’han de presentar en un termini de 20 dies, a comptar a partir del moment en què el jutjat rebi la confirmació que han estat notificats de l’obertura de judici oral. En aquest mateix termini també s’han de presentar els escrits de defensa.

La infanta Cristina ja va aportar, poc abans de l’obertura de judici oral, 587.000 euros per cobrir l’eventual responsabilitat civil que li reclamava el ministeri fiscal en la confiança que la seva implicació en el cas es limitaria -tal com mantenen el ministeri fiscal, l’Advocacia de l’Estat i la seva defensa- a una responsabilitat a títol lucratiu, no lligada a la presumpta comissió de delictes per part seva.

Aquestes previsions de la defensa de la infanta quedaren en res quan el jutge Castro va obrir judici contra ella com a presunta responsable, en qualitat de col·laboradora, de dos delictes fiscals i fixava una fiança a cobrir de 2,6 milions d’euros, que de cap manera cobrien els 587.000 euros aportats. Ara la seva part del palauet de Pedralbes -i dels altres béns que pugui tenir- està en risc si no abona la fiança o constitueix aval que la garanteixi. Per això, el jutge Castro vigila i ha d’autoritzar l’operació de Pedralbes.

En el cas d’Urdangarin, l’embargament que ja pesa sobre els seus béns des de 2013 no basta per cobrir la fiança fixada en l’obertura de judici oral, que supera els 13 milions.

A banda de les responsabilitats pecuniàries, el duc de Palma s’enfronta a penes que sumen 19,6 anys de presó per part de la Fiscalia i que l’acusació popular eleva a 26 anys. Per a la infanta, l’acusació popular reclama 8 anys de presó.

stats