CANVI DE CICLE
Política 26/03/2013

La Mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de consultes

Els tràmits ordinaris preveuen el debat a la totalitat per a l'abril o maig i la votació definitiva pel setembre

Acn
2 min
MAJORIA AMPLIADA  El Parlament va sumar més vots pel dret a decidir que el 23 de gener amb la declaració  de sobirania. El text aprovat, però, és més modest.

BarcelonaLa Mesa del Parlament ha admès aquest dimarts al matí a tràmit la proposició de llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, que ha estat redactada en ponència conjunta i han signat CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i CUP. A partir d'ara la proposició comença la tramitació ordinària, i amb els terminis previstos no es preveu poder fer el debat a la totalitat fins a l'abril o maig, deixant la votació definitiva de la llei al ple per al voltant del setembre vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicarà dimecres l'acord de la Mesa, i dimarts, 2 d'abril, la Junta de Portaveus obrirà un termini perquè els grups parlamentaris hi puguin presentar esmenes a la totalitat a la llei de consultes. Habitualment, aquest termini és de deu dies, amb la possibilitat que els grups demanin pròrrogues, però es pot escurçar a la meitat si es tramita pel procediment d'urgència, cosa que han de demanar tres grups o una cinquena part dels diputats, és a dir, vint-i-set, i ha d'acordar la Mesa. Amb tot, aquests tràmits, de moment, no han estat reclamats per cap dels grups.

La vicepresidenta primera de la Mesa, Anna Simó, en ser preguntada sobre la previsió de durada de la tramitació, ha dit que a hores d'ara no es pot saber, perquè dependrà de molts condicionants, com saber si es tramita pel procediment ordinari o d'urgència, si els grups exhaureixen els terminis o fan ús de les pròrrogues, si finalment es fan compareixences d'experts a la comissió, o si es demana dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

La proposició, sorgida dels treballs iniciats la legislatura anterior, té una trentena d'articles i regula el règim jurídic i el procediment de les convocatòries de consultes populars diferents dels referèndums que tenen per objecte conèixer l'opinió ciutadana sobre actuacions o polítiques públiques, tant en l'àmbit nacional com municipal, mitjançant el vot lliure, directe i secret. La ponència redactora, integrada per diputats de tots els grups, es va constituir el 5 de març i després tres reunions va acabar la seva tasca el 19 de març.

Nou decret llei i noves proposicions de llei

La Mesa també ha admès a tràmit, d'una banda, el decret llei, enviat pel Govern, de modificació del règim de millores de la prestació econòmica d'incapacitat temporal del personal al servei de l'administració de la Generalitat, del sector públic i de les universitat públiques catalanes, i, de l'altra, dues noves proposicions de llei, presentades per ICV-EUiA, una per modificar l'escala autonòmica aplicable a la base general de l'IRPF i l'altra per modificar la llei de 2012 de mesures fiscals, financeres i administratives.

Així mateix, el màxim òrgan rector de la cambra ha tramitat la resta d'iniciatives presentades els darrers set dies, entre les quals la proposta conjunta de tots els grups de tornar a crear aquesta legislatura l'intergrup de suport a la bicicleta.

stats